Литургија у манастиру Шишатовац

Print Friendly, PDF & Email

   У недељу 27. јуна, текуће године, Његово Преосвештенство умировљени епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г.г.  Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у свом новом пребивалишту – манастиру Шишатовац уз саслужење двојице свештенослужитеља (протојереја Радослава Јанковића и новог настојатеља манастира Јеромонаха Варсануфија Стошића) и два ђакона.

Литургији је присуствовало и четрдесетак монаха и монахиња који се тренутно налазе ван својих манастира и око 300 верника из свих крајева Србије. У богонадахнутој беседи Владика Артемије је говорио о благодарности Богу у свим животним околностима. При томе су нарочити сјај добиле речи: „Дошло је време да се каже: Слава Богу за све што је Бог дао и нама и моме монаштву и моме народу на Косову и Метохији и прогнанима са Косова и Метохије и онима који се налазе било где на кугли земаљској. Бог зна зашто је то тако и за које наше вечно добро. Зато нека је слава Богу на Његовоме дару и на Његовој милости“. Речима „Слава Богу за све“ многострадални Владика је и завршио своју беседу стављајући тако печат правде Божије на сва своја дела и речи у протеклом пастирском раду. После Свете Литургије, у манастирској гостопримници, братија манастира је приредила пригодно послужење за све присутне. Ту су се, уз учешће свих присутних, певале богомољачке песме. То је, поред ангелског појање монаха и монахиња на Литургији, био нови духовни ужитак за све богољубиве душе. Поменутим догађајима обележен је нови почетак Владике Артемија и то трећи по реду. Да подсетимо, први је био 1978. године када је тадашњи јеромонах Артемије постао игуман манастира Црна Река. Други се одиграо 1991. године када је изабран за епископа Епархије рашко-призренске. Период његовог игуманства је златни период манастира Црна Река јер је манастир, до тада непознат широј српској јавности, постао највеће духовно жариште у Србији. Период његовог епископства је златни период рашко-призренске Епархије. Број манастира је са 6 повећан на 23 а број монаха и искушеника са 25 (не рачунајући Црну Реку у којој је било 15 монаха) повећан на 203.

   Нека би дао Бог да Богом одређена мисија Владике Артемија у манастиру Шишатовац донесе исто тако златне плодове, сличне онима у врту манастира Црне реке и Епархије рашко-призренске. По његовим плодовима народ га и препознаје као правог пастира Христових оваца. Зато је и испунио храм у Шишатовцу а испуњаваће га и надаље када год Владика Артемије у њему буде служио.

   Многаја љета Владико! Чини нам се да је дошло време да и Срем васкрсне као и Црна Река и епархија рашко-призренска у своје време. Амин.

{flv}Manastir Sisatovac Liturgija 27.06.2010.{/flv}