Верски и политички прогон оца Симеона

Print Friendly, PDF & Email

Kонференција за медије у Медија центру, са темом  ”Одлука Врховног Суда Грчке у случају оца Симеона (Виловског) и стање у Српској Православној Цркви”, одржана 26. јула текуће године, изазвала је велику пажњу јавности. У наставку доносимо неколико новинарских текстова који преносе речено на јучерашњој конференцији за медије.

„ВЕРСКИ И ПОЛИТИЧКИ ПРОГОН СИМЕОНА“

26. јул 2010. Извор: Танјуг

Београд — Процес против бившег архимандрита СПЦ Симеона Виловског је верски и политички прогон, каже његов адвокат Бранислав Тапушковић.

Он је рекао да, како сада ствари стоје, није могуће очекивати да се против Симеона Виловског спроведе „регуларан и непристрасан поступак“.

Тапушковић је додао и личну оцену да у Србији, када је реч о Симеону Виловском, влада таква атмосфера да се стиче утисак да је најважније да Виловски, оптужен за злоупотребу црквених фондова у Рашко-призренској епархији, буде ухапшен.

Бранилац оптуженог Виловског је истакао и да је суду у Грчкој било чудно то што је надлежност о евентуалним радњама које је извршио Виловски предата Београду иако се ништа од тога за шта га терете није догађало у престоници него на територији Космета.

Он је подсетио да је суд у Грчкој одлучио да не изручи Виловског, између осталог и због тога што је владика Артемије посведочио да је Виловски све радио по његовом благослову.

То исто, подсетио је, такође, владика Артемије изјавио је на рочишту, у поступку, који се против његовог клијента води у Београду.

Тапушковић је истакао и да је Министарство правде Србије суду у Атини доставило решење о спровођењу истаге против Виловског, попис радњи које су, како је навео, наводно извршене, решење о одређењу притвора, потерницу и захтев за екстрадицију, али не и конкретне доказе.

Виловски је осумњичен за финансијске малверзације за време док је био на месту генералног секретара тадашњег владике Епархије рашко-призренске Артемија.

Отац Николај, бивши игуман манастира Црна Река, изјавио је да не зна када ће Црквени суд расправљати о питању његовог напуштања тог манастира са још једним бројем монаха.

Он је изразио своју и спремност монаха да се врате у Епархију рашко-призренску уколико се, како је рекао, преиспита одлука о смени и прогону епископа Артемија.

Николај је рекао да су одбегли монаси позвали патријарха Иринеја да што пре, сазивањем ванредно архијерејског Сабора, исправе „велику неправду свргавањем епископа Артемија са његовог вишедеценијског трона“.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=07&dd=26&nav_category=11&nav_id=447971

Media_center_057

ПРАВНИЦИ УКАЗУЈУ НА ПОЛИТИЧКУ ПОЗАДИНУ

Аутор: Ј. Т.

Београд – Монаси и искушеници Епархије рашко-призренске (ЕРП), који су напустили манастире после увођења мера привремене управе у ЕРП и синодске одлуке да епископ умировљени рашко-призренски Артемије више не може да им буде духовник најавили су јуче у јавном апелу да су спремни да се „истог часа врате на распето Косово и Метохију и Рашку област“, уколико на ванредном заседању Свети архијерејски сабор СПЦ „смогне снаге да пажљиво и одговорно преиспита и преиначи одлуку о смени и прогону владике Артемија“.

Апел, који је јуче на конференцији за новинаре у Медија центру прочитао бивши игуман црноречки Николај, потписало је 79 монаха и искушеника ЕРП, како оних коју су напустили, тако и оних који су осталу у Епархији. Они се, између осталог, позивају се на одлуку Врховног суда Грчке да одбаци „монтиране оптужбе без доказа“ против рашчињеног архимандрита Симеона (Виловског) и тврде да у њиховом захтеву патријарху и архијерејима СПЦ нема ничег „непримереног и противно Сабору и саборности Цркве“.

– Констатација у делу пресуде грчког Ареопага да је у случају архимандрита Симеона у питању прогон на верској и политичкој основи веома је значајна за разумевање стања у СПЦ и целој српској држави, посебно у вези оног што се догађа на КиМ и недавне одлуке Међународног суда правде – оценио је правник и стручњак за црквено канонско право Жељко Жугић Которанин. Он је нагласио да су владици Артемију који је прогнан са КиМ, без суда и судске пресуде, ускраћена уставна права на слободу кретања и слободу настањивања.

Према речима Зорана Чворовића, асистента Правног факултета у Крагујевцу, одлуке и оцене Врховног суда Грчке „актуелизовале су правни елемент и политичку раван смене владике Артемија иза које стоје „појединци у црквеном и државном врху“.

– Одлука МСП показује да ништа не значи кооперативност људи из државног врха и појединаца из врха Цркве, посебно Синода. Одговорности подлежу сви који су дали на тацни „главу“ владике Артемија – нагласио је Чворовић.

Одговарајући на новинарско питање зашто се његов клијент Симеон Виловски, ако је невин не врати и брани у Београду, адвокат Бранислав Тапушковић изјавио да је досадашњи ток истраге против Виловског и Предрага Суботичког показао да „овде нема услова за регуларан и непристрастан процес“. Тапушковић напомиње да Виши суд у Београду још није проверио исказе одбране Предрага Суботичког, иако рок за подизање оптужнице против њега и Виловског истиче 17. августа, нити је Синод СПЦ дефинисао одштетни захтев.

Тапушковић је скренуо пажњу и на примедбу Врховног суда Грчке о надлежности Београда за случај у којем су „радње за које се терете Виловски и Суботички догодиле на КиМ, на делу територије на коме је суспендован правни систем Србије“.

Амбасада Грчке: Судови су независни

– Грчки судови су независни и нико не може да утиче на њихове одлуке, речено је јуче нашем листу у Амбасади Грчке у Србији поводом изјава члана Светог архијерејског синода и портпарола СПЦ епископа бачког Иринеја и бившег администратора ЕРП епископа бившег захумско-херцеговаћког Атанасија да је Врховни суд Грчке одбацио захтев Србе за изручење рашчињеног архимандрита Симеона под утицајем владике Артемија. Адвокат Тапушковић изјавио је јуче да је владика Артемије пред Аеропагом поновио сведочење раније дато пред Вишим судом у Београду.

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/pravnici_ukazuju_na_politicku_pozadinu.55.html?news_id=195845

ТРАЖИ ПРАВА ЗА МОНАХА

Д. КЉАЈИЋ | 26. јул 2010.

Media_center_0731Бранислав Тапушковић, адвокат Симеона Виловског одбеглог у Грчку, тврди да је реч о политичком прогону његовог клијента

АДВОКАТ Бранислав Тапушковић, овлашћени бранилац одбеглог и рашчињеног архијереја Дејана (Симеона) Виловског, бившег генералног секретара пензионисаног владике Артемија, тврди да су његовом клијенту у Србији угрожена елементарна права на одбрану.

Он је на конференцији за новинаре рекао да је у току уставна жалба на повреду тих права и да, како сада ствари стоје, није могуће очекивати да се против њега спроведе „регуларан и непристрасан поступак“.

– Апсолутно се не може очекивати да се у Србији може одвијати један регуларан и непристрасан поступак у овом случају јер суд не проверава ни документацију која му је достављена и из које се може видети шта је рађено и на којим манастирима, као и која средства су потрошена – навео је Тапушковић.

Он је истакао и да је Министарство правде Србије суду у Атини доставило решење о спровођењу истаге против Виловског, попис радњи које су, како је навео, наводно извршене, решење о одређењу притвора, потерницу и захтев за екстрадицију, али не и конкретне доказе.

Преносећи оцену Врховног суда Грчке, Тапушковић је рекао да се може наслутити да је његов клијент верски и политички прогнан.

– Члановима Врховног суда Грчке, који је сачињен од седморо судија, било је нејасно зашто је за судску надлежност у случају Виловског одређен Београд, кад се ниједна радња, за коју се терете Виловски и Предраг Суботички није одвијала у том граду.

Србија је, подсетимо, за Виловским расписала међународну потерницу због сумње да је са Предрагом Суботичким, власником фирме „Раде Неимар“, учествовао у малверзацијама везаним за обнову манастира на Косову и Метохији.

НА КОСОВО СА АРТЕМИЈЕМ

Монаси који су без канонског отпуста напустили Епархију рашко-призренску, спремни су да се врате на Косово, ако Сабор СПЦ промени одлуку о смени владике Артемија, саопштио је у понедељак бивши игуман манастира Црна река отац Николај. Он је, у име 79 потписника апела, међу којима су и калуђери који су остали у манастирима на КиМ, рекао да су се монаси обратили и врху СПЦ: – Позвали смо патријарха Иринеја и осталу браћу архијереје да сазову ванредни сабор на којем би се исправила велика неправда свргавања Артемија.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:293976-Trazi-prava-za-monaha

МОНАСИ: ВРАЋАМО СЕ НА КОСОВО АКО ПОНИШТЕ СМЕНУ ВЛАДИКЕ
 

Media_center_0732БЕОГРАД – Група од 79 монаха који су напустили Епархију рашко-призренску спремна је да се врати на Косово ако Архијерејски сабор Српске православне цркве промени одлуку о смењивању владике Артемија.
 

„Позивамо патријарха Иринеја да сазове ванредни Сабор на којем би се исправила велика неправда свргавања Артемија на основу лажи и клевета потеклих од епископа Атанасија и управе манастира Високи Дечани – епископа Теодосија и оца Саве Јањића“, рекао је на конференцији за новинаре  бивши игуман манастира Црна Река, отац Николај.

Монаси су у апелу навели да су са радошћу примили вест да је Врховни суд Грчке одлучио да ослободи оца Симеона Виловског, јер је увидео да за „монтиране оптужбе против њега нема доказа“.

Србија је за Виловским расписала потерницу због сумње да је учествовао у малверзацијама везаним за обнову манастира на Косову.
Асистент на крагујевачком Правном факултету Зоран Чворовић рекао је да морају да сносе одговорност они који су „Артемијеву главу дали на тацни“, поготово после одлуке Међународног суда правде о Косову која је показала да међународној заједници „кооперативност Србије не значи ништа“.

Чворовић је навео да прошлог четвртка није поново изабран за асистента на Правном факултету јер је објавио књигу „Истина о случају владике Артемија“, а да је за такву одлуку гласало 10 наставника, од којих је девет оптужено за корупцију у афери „Индекс“.

Бранилац Симеона Виловског, адвокат Бранислав Тапушковић, рекао је да је у одлуци Врховног суда Грчке, Ареопага, јасно наведено да постоји сумња да је против Виловског у Србији покренут поступак због верских и политичких разлога и да се он не враћа у Србију јер сматра да не би имао фер суђење.

http://www.glas-javnosti.rs/clanak/drustvo/glas-javnosti-27-07-2010/monasi-vracamo-se-na-kosovo-ako-poniste-smenu-vladike

 

МОНАСИ: ВРАТИЋЕМО СЕ НА КОСМЕТ АКО СЕ
ПОНИШТИ СМЕНА АРТЕМИЈА

26. 07. 2010. Vestionline

Група од 79 монаха који су напустили Епархију рашко-призренску саопштила је данас да је спремна да се врати на Космет ако Архијерејски сабор Српске православне цркве промени одлуку о смењивању владике Артемија.

„Позивамо патријарха Иринеја да сазове ванредни Сабор на којем би се исправила велика неправда свргавања Артемија на основу лажи и клевета потеклих од епископа Атанасија и управе манастира Високи Дечани – епископа Теодосија и оца Саве Јањића“, рекао је на конференцији за новинаре у београдском Медија центру бивши игуман манастира Црна Река, отац Николај.

Монаси су у апелу навели да су са радошћу примили вест да је Врховни суд Грчке одлучио да ослободи оца Симеона Виловског, јер је увидео да за „монтиране оптужбе против њега нема доказа“. Србија је за Виловским расписала потерницу због сумње да је учествовао у малверзацијама везаним за обнову манастира на Косову.

Асистент на крагујевачком Правном факултету Зоран Чворовић рекао је да морају да сносе одговорност они који су „Артемијеву главу дали на тацни“, поготово после одлуке Међународног суда правде о Косову која је показала да међународној заједници „кооперативност Србије не значи ништа“.

Чворовић је навео да прошлог четвртка није поново изабран за асистента на правном факултету јер је објавио књигу „Истина о случају Media_center_069владике Артемија“, а да је за такву одлуку гласало 10 наставника, од којих је девет оптужено за корупцију у афери „Индекс“.

Бранилац Симеона Виловског, адвокат Бранислав Тапушковић, рекао је да је у одлуци Врховног суда Грчке, Ареопага, јасно наведено да постоји сумња да је против Виловског у Србији покренут поступак због верских и политичких разлога и да се он не враћа у Србију јер сматра да не би имао фер суђење.

Тапушковић је оценио и да се ништа није променило још од времена социјализма, када је почетком 80-тих година забрањена књига докумената о суђењу писцу Гојку Ђогу, јер је недавно на сличан начин повучена и Чворовићева књига о Артемију.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/70303/Monasi-Vraticemo-se-na-Kosmet-ako-se-ponisti-smena-Artemija