Беседа Владике Артемија на Видовдан 1995. године у манастиру Грачаница

Print Friendly

Данашњи велики празник Видовдан, од светога нашега оца Јустина, често је називан српски Велики Петак, јер као што је Господ на Велики Петак разапет на Голготи, издахнуо на Крсту и сахрањен, тако је и српски народ на Косову, за време Светога Кнеза Лазара драговољно принео себе на жртву Богу за вечне божанске идеале – за Крст часни и слободу златну.

У име Оца и Сина и Светога Духа.

Српски народ је и данас у оковима можда више и страшније него за турскога ропства. Али апостол Петар се ослободио тамница и својих окова захваљујући анђелу Божијем и молитвама Цркве Божије која се за њега молила док је он био заточен. И данас, браћо и сестре, за српски народ нема другога пута и начина да се ослободи својих окова сем на молитве светих угодника својих који су пре нас живели на овоме свету, Богу угодили, заслужили Царство Небеско и постали обитељ, становници Небеске Србије. Њихових молитава ради и ради молитава Цркве наше мученичке Православне, али и ради покајање нашега народа које треба да принесемо и као појединци и као целина, Бог ће послати анђела Свога чувара, дотаћи ће се и ребра нашега народа и свакога од нас посебно и ми ћемо се окова наших ослободити и поново ћемо бити светосавски и светолазаревски народ православни који зна свој пут, који зна своју мету и кога ништа са тога путане може скренути у животу.

Данашњи велики празник Видовдан, од светога нашега оца Јустина, често је називан српски Велики Петак, јер као што је Господ на Велики Петак разапет на Голготи, издахнуо на Крсту и сахрањен, тако је и србски народ на Косову, за време Светога Кнеза Лазара драговољно принео себе на жртву Богу за вечне божанске идеале – за Крст часни и слободу златну.

И као што је Господ, који је пострадао ради нас људи, у трећи дан васкрсао, јер Га зидови гроба нису могли задржати и спречити у томе, тако је и србски народ ради његове сведобровољне и свесне жртве, небеске идеале, милошћу Божијом преживео свој гроб, своје робовање и васкрсао поново – васкрсао у слободу да и даље живи, да сведочи своје вечне идеале, да за њих живи и да за њих страда онако као што је страдао и Свети Кнез Лазар.

Нека би Господ дао снаге и нама Србима да на данашњи свети велики празник Видовдан дођемо себи, прогледамо и видимо где се налазимо, угледамо и спазимо наш пут којим трба да идемо даље кроз живот, да би се и ми данас-сутра када одемо одавде, нашли у Небеској Србији заједно са светим косовским мученицима и са свима светим новомученицима србским које смо давали кроз сву нашу историју до дана данашњега, да се и ми тамо нађемо и да са њима славимо Оца и Сина и Светога Духа, Тројицу Једносушну и Нераздељиву кроза све векове и сву вечност. Амин.