Беседа Владике Артемија на празник Рођења Пресвете Богородице 2002. године у манастиру Сопоћани

Print Friendly, PDF & Email

Данашњи је празник, браћо и сестре, почетак свих празника хришћанских, јер без рођења Свете Богородице, не бисмо имали ни Благовести, не бисмо имали ни Божић, не би било ни Преображења, не би било ни Васкрса. Другим речима не би било Хришћанства данас да није овога преславнога празника. Зато, данашњи празник прославља се широм васионе где год има православних хришћана са великом радошћу и са великим слављем.

У име Оца и Сина и Светога Духа.

Данас, браћо и сестре, славимо један од великих празника посвећеним Светој Богородици, празник њенога пресветога рођења од престарелих родитеља Јоакима и Ане.

Тај празник је почетак Хришћанским празницима, јер како каже у данашњем светом тропару, данас је почетак спасења рода људскога, јер се родила данас на чудесан начин она која се удостојила да нам роди сина Божијега Господа нашега Исуса Христа, Бога и Спаситеља рода људскога.

Управо у промислу Божијем, који о свему промишље и о свему предвиђа и устројава историју рода људскога, историју васионе, да се испуни намена са којим је Бог свет и створио. Бог је све то уградио у свој божански промисао. И требало је да, она која ће се удостојити да буде мајка Сина Божијега, да и она буде рођена на чудесан начин како би био почетак оних чудеса која су омогућила спасење рода људскога.

Пресвета Богородица рођена на данашњи дан, ви сигурно знате да су њени родитељи били бездетни, да су се много Богу молили и много желели да добију једно чедо јер у то време бездетни супружници били су презирани од осталога народа јер се бездетност сматрала неком казном Божијом за неке тајне грехове. Зато су се они молили Богу да скине са њих ту срамоту и тај руг у народу и да им дарује једно дете, како би и они били убројани у остали народ који, ето, није остао безплодан. И заиста, у старим годинама, на чудесан начин Бог дарује њима ову необичну ћерку, која ће се удостојити да им роди једнога само унука и то Сина Божијега Господа Исуса Христа. Те су они стари родитељи, преко своје ћерке и преко свога унука, постали славни и преславни у целоме свету. Где год се име Христово проповеда, тамо се говори и о рођењу Свете Богородице, помињу се и њени родитељи Јоаким и Ана. А Света Богородица, по заветовању својих родитеља, када је имала три године одведена је и посвећена Богу на службу у храм Јерусалимски, где је била до своје четрнаесте године када је после тога примила и благовест од Архангела Гаврила да ће родити сина Господа Исуса Христа.

И тако је, данашњи празник, браћо и сестре, почетак свих празника Хришћанских, јер без рођења Свете Богородице, не бисмо имали ни Благовести, не бисмо имали ни Божић, не би било ни Преображења, не би било ни Васкрса. Другим речима не би било Хришћанства данас да није овога преславнога празника. Зато, данашњи празник прославља се широм васионе, где год има православних хришћана са великом радошћу и са великим слављем. А данашње славље овога манастира, данашњи овај празник увеличало је и посета наше браће хришћана са својим свештеником, који су дошли издалека, дошли су из Краљева чак, из околине Краљева, да посете овај манастир, ову нашу светињу, коју су нам наши славни преци оставили, да се у овој светињи слави име Божије и да се прославља пресвета Богородица и данас и свих њених осталих празника. Ето, данас је наша радост употпуњена вашом посетом, браћо и сестре, нека Господ благослови вашу намеру добру, ваше путовање поклоничко, куда сте наумили да тамо добро стигнете вођени руком Анђела Божијих и да се здраво и благословено вратите својим домовима оплемењени и обогаћени духовношћу коју налазите, да видите и да осетите по нашим светињама.

Нека Господ благослови све вас, све ваше на дому, цео наш православни народ, да нам дарује снаге, трпљења и мудрости да никада не скренемо са пута правога, пута који су нам наши славни преци трасирали, показали и оставили, да би смо се и ми идући њиховим путем удостојили када пођемо одавде из ове долине плача да се нађемо у Царству небескоме, у Царству Христа Бога и да тамо са свима светима славимо Оца и Сина и Светога Духа кроза све векове и сву вечност Амин!