Сусрет Епископа Артемија и шефа УНМИКА г. Петерсена

Print Friendly, PDF & Email

СУСРЕТ ЕПИСКОПА АРТЕМИЈА И ШЕФА УНМИКА Г. ПЕТЕРСЕНА  
 
   Епископ Артемије примио је данас у епископском двору у Грачаници шефа УНМИК-а г. Сорена Петерсена.
   Током разговора констатовано је да се погледи на ситуацију разликују. 
   Господин Петерсен је изразио жалост због неучестовања Срба у институцијама док Владика Артемије сматра да Срби да би учествовали у институцијама мора да живе на Косову. Од некадашњих 40.000 Срба у Приштини данас их је остало неколико а у многим градовима и местима Косова и Метохије Срба више нема. Владика је додао да је он у почетку подржавао став о учестовању Срба али да за три године учешћа у институцијама ниједан проблем Срба није решен. Они Срби који живе на Косову немају слободу кретања, децентрализација није извршена, починиоци злочина нису процесуирани па не видим, додао је Владика, како Срби могу учествовати у институцијама под таквим условима. Шта више, то тадашње учествовање Срба служило је као параван о испуњењу стандарда. 

   Покренута је и тема повратка. Господин Петерсен пренео је став да је УНМИК-у стало да се Срби врате, да је то њихово право и изразио наду да ће се Срби вратити. Владика се осврнуо на своју јучерашњу посету повратничким српским селима око Клине. Владика је био поражен општом бедом и страхом у коме Срби живе. Како ће се остали Срби тамо вратити, када чују како и они коју су дошли планирају опет да оду, запитао се Владика. Господин Петерсен је рекао да проблема свакако има али да ситуација није тако црна. Пренео је Владики да је он лично посетио Србе повратнике у клинском крају и да су му они пренели своју захвалност те да је било случајева и да су му са сузама захваљивали за све што је УНМИК учинио за њих. 
   Владика је узнегодовао што представници међународне заједнице све чешће излазе са тезом да је независност будуће решење Косова. Питање статуса треба да буде решено после преговора о статусу а не пре. Господин Петерсен је рекао да само  Савет Безбедности може донети одлуку о статусу и да он иако не жели да коментарише то питање сигурно је да ће се и воља свих грађана узети у обзир.
Владика је изјавио да је независност неприхватљива за Србе. Наравно, додао је Владика, сила Бога не моли, али све што је наметнуто кратког је даха. Многе окупације су биле на Косову од Турске до данашње али то је увек било привремено. 
   Владика је током разговора протестовао због тога што Господин Петерсен косовске Србе означава као мањину. Господин Петерсен је рекао да на Косву живи 90 посто Албанаца и 10 посто Срба те да Уједињене Нације сматрају да су Срби мањина. Владика се позвао на резолуцију 1244 у којој стоји да је Косово интегрални део Србије. Срби не могу бити мањина у својој земљи а такав став господина Петерсена прејудицира будући статус Косова.
На крају разговора поново је констатовано да су ставови о готово свим питањима различити. 
   После разговора Владика Артемије упутио се у пастирску посету косовском поморављу.