Беседа на Свете Враче 2007. године у манастиру Зочиште

Print Friendly, PDF & Email

Данашњи дан над овим манастиром излива се огромна благодат и милост Божија. И заиста, предивна су дела Божија која је показао, не само данас, него свих ових година када је овај манастир био у рушевинама, у праху и пепелу, разорен, понижен, погажен. Али, Сила Божија је јача од сваке људске и демонске силе. Зато је Бог учинио, као што је Господ трећи дан васкрсао из гроба, тако и ова светиња је васкрсла пред нашим очима у току осам година.

У име Оца и Сина и Светога Духа!

 Ваше Преосвештенство, часни и преподобни оци, браћо и сестре, представници власти из Београда, представници међународних заједница, који сте данас овде сабрани и сви овде присутни, нека је свима срећна и Богом благословена ова данашња изузетна Слава манастира Светих Врача у Зочишту. Размишљајући, браћо и сестре, за време Свете Литургије којим речима да вам се обратим, нисам могао да нађем одговарајуће речи. Сматрам да само треба поновити речи Светог Цара и пророка Давида: „Диван си Господе, велики си Господе и чудна су дела Твоја и никаква реч људска није у стању да опева чудеса Твоја“.

 Данашњи дан над овим манастиром излива се огромна благодат и милост Божија. И заиста, предивна су дела Божија која је показао, не само данас, него свих ових година када је овај манастир био у рушевинама, у праху и пепелу, разорен, понижен, погажен. Али, Сила Божија је јача од сваке људске и демонске силе. Зато је Бог учинио, као што је Господ трећи дан васкрсао из гроба, тако и ова светиња је васкрсла пред нашим очима у току осам година. Свети Врачи, њихове Свете мошти које су овде почивале стотинама година, које су чиниле чуда, давале исцељења свима који су овде прилазили, биле су и оне у прогонству осам година. Њима је гостопримство указао манастир Сопоћани у Рашкој области, код Новог Пазара. И симбол обнове овога манастира и целога нашег народна јесте да су јуче свечано враћене мошти Светих мученика и Бесребреника Козме и Дамjана у њихов обновљен манастир.

Са њиховим моштима вратио се и наш народ који је данас испунио целу ову порту и околину. Са њиховим моштима дошла је и благодат Божија, и већ синоћ, овде је извршено прво монашење у обновљеном Манастиру Зочишту. A данас на Светој Литургији чули сте и видели сте два рукоположења монаха овога манастира, један је рукоположен за свештеника, а један за ђакона. То је доказ духовне обнове овога манастира.

 Пре неколико година ми смо кренули у једну акцију – обновимо молитвом наше светиње – и овде неколико година на згаришту смо вршили на данашњи дан Свету Литургију. И заиста, та молитва-обнова је измолила милост Божију и Бог је помогао да дође до физичке обнове. Као што видимо, пред нама овај дивни и скромни Храм, постао је посвећен Светим Врачима, Козми и Дамјану. За ову благодат ми благорадимо највише Господу Богу, који је благословио и дао снаге духовне и телесне, оцу Петру, старешини некад овога манастира, па касније Манастира Ђурђевих Ступова код Новог Пазара, који је уједно држећи и овај и онај Манастир повратио уз помоћ многих који су допринели на разне начине, неко прилозима, неко добровољним радом, неко молитвом, неко добром жељом, да је овај манастир обновљен практично за годину дана. Радови су почели прошле године, а ево, ове године већ смо извршили освећење овог Светог Храма.

 Ја бих овде посебно се захвалио великим добротворима и ктиторима овога манастира, који су заслужили да добију и један видљиви знак наше захвалности. То је Архијерејска захвалница коју додељујемо Удружењу ликовних уметника Србије из Београда, за посијану љубав према Светој вери, православној, за ревност према Храму Божијем и његовом благолепљу и за помоћ на обнови овога манастира. Благослов Божији да буде свагда са њима и њиховим сродницима и пријатељима.

 Такође иста захвалница додељује се господину Живораду Јовановићу из Велике Хоче, такође за љубав према вери православној и за ревност према Храму Божијем и према обнови овога манастира. Нека Благослов Божији буде са њим и са домом његовим. Амин. И исто тако захвалница епархије Рашко-Призренске додељује се Кординационом центру за Косово и Метохију из Београда, који су такође својим средствима помогли и подржали обнову овога манастира. Ево, браћо и сестре данас је свечаност таква да заиста нема речи којима би могли да изразимо сва наша осећања, сву нашу захвалност Богу и свима који су допринели да данас имамо овакав предиван дан и овакву радост. Ја не бих даље да набрајам никога, Господ зна свачији прилог, Господ зна свачију помоћ, Господ зна свачије осећање и молитву. Нека Господ све награди својим обилним небоземним благословом, а свима вама који сте поред тешких услова данас дошли овде на ову свечаност, нека Господ благослови и дарује све оно што је потребно за Живот Вечни, вама, вашим сродницима, пријатељима и целом нашем народу. Амин, Боже дај!