Прослава имендана Владике Артемија

Print Friendly, PDF & Email
Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Г. Артемије прославио је јуче у манастиру Шишатовцу свој имендан.
Свету Архијерејску Литургију, поводом празника Светог Великомученика Артемија, небеског заштитника и покровитеља Владике Артемија, служио је Његово Преосвештенство Епископ банатски  Г. Никанор уз саслужење више свештенослужитеља из сремске, банатске и славонске Епархије.  Свештеном Литургијском сабрању присуствовало је бројно монаштво из више Епархија као и неколико стотина верника пристиглих из свих крајева Србије. Међу њима знатан број пристигао је,  свом пастиру и духовном оцу на имендан, из распете Епархије рашко-призренске па је то радост слављеника учинило још већом.


У славу Божију, а у спомен Светог великомученика Артемија, Владика Никанор је на крају службе освештао и пререзао славски колач. Обраћајући се верном народу пригодном беседом Владика Никанор је, поред честитки упућених слављенику, рекао:
„По благослову Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Василија, у чији име и  поздрављамо све Вас, дођосмо данас да се Богу помолимо. Имамо и разлог, не само због прилика које су код нас у Цркви нашој тренутне, него и због самога имендана Преосвећеног Владике Артемија, нашег брата и саслужитеља у Господу Христу, који заједно са својим монаштвом и свештенством тренутно у овој светој обитељи подвизавајући се, полаже испит још овде на земљи… Није лако у овоме свету носити тешкоће и неправде али је могуће, могуће јер и Бог даје у оноликој мери колико је то могуће да изнесемо. Верујем, чврсто верујем,  да и брату нашем Преосвећеном Владици Артемију Бог даје снаге, да Крст који му је дао може изнети на општу радост и спасење првенствено своје душе а онда и свих оних који од њега очекују још увек да им помогне у ношењу Крста а њих није мало“.
По Светој Литургији манастирско братство приредило је трпезу љубави за све присутне. Том приликом верном народу се најпре обратио ректор карловачке Богословије протојереј-ставрофор  Душан Петровић, друг из богословије Владике Артемија (беседа се налази у прилогу). Верном народу се на крају обратио и слављеник – Владика Артемије (беседа се налази у прилогу).
После захвалне речи Владике Артемија и отпеваног многољетија од стране свих присутних, уследило је заједничко фотографисање – стварање трајног отиска једног духо-радосног догађаја каквих је у Епархији рашко-призренској у протелих 19 година било заиста мноштво, нарочито у јесењем периоду који је изобиловао манастирским славама и монашењима.
Нека би дао Бог, молитвама Светог великомученика Артемија, да се овакве прославе убудуће одвијају на простору епархије рашко-призренске, одакле су завишћу ђаволском и злобом људском и прогнане. Амин.

Уредништво

Видео запис са Свете Литургије

Видео запис беседе ректора карловачке Богословије протојереја-ставрофора  Душана Петровића

Звучни запис беседе протојереја Душана Петровића

Прочитајте транскрипт беседе Оца Душана изговорене у конаку.

Видео запис беседе Владике Артемија

Прочитајте транскрипт беседе Владике Артемија изговорене у конаку.