Професор Теодор Зизис: Епископ Артемије следи пут Јована Златоустог!

Print Friendly, PDF & Email

Извор: www.eparhija-prizren.org

 

Након завршетка новембарског заседања Сабора СПЦ, професор емеритус Богословског Факултета у Солуну Теодор Зисис, одржао је беседу у храму светог Антонија у Солуну, где се између осталог осврнуо и на случај Преосвећеног Епископа Артемија.

ПРОФ. ТЕОДОР ЗИСИС О ЕПИСКОПУ АРТЕМИЈУ

Случај прогона Епископа Артемијa је веома болан, али и пун наде, јер нас поново враћа у време Отаца, показује да живимо у времену Отачком, у времену изазова. А велики Отац Цркве који је данас прогоњен и понижаван јесте Косовски Епископ Артемије, за кога сам, чим сам сазнао за нановијa догађања, схватио да следи пут светог Јована Златоустог.


Сви знамо шта је све поднео свети Јован Златоусти, будући неправедно рашчињен, протеран и гоњен. И који је на коначно (свети Јован Златоусти), након што је у почетку рекао ”у реду, нећу се успротивити, нека прихвате наследника” (овај његов првобитни став је имао за циљ да се избегну немири, убиства и проливање крви), када је затим отишао у прогонство и када су се ствари смириле, рекао ”ја сам канонски Епископ, Архиепископ Цариградски, а сви остали моји наследници су прељубници”…

У својим писмима ђакониси Олимпијади свети Златоуст много пута понавља ”ја сам канонски Епископ”.

Епископ Артемије, такође, након што је неправедно прогнан и протеран у један манастир, као и случају светог Јована Златоустог, постао је стециште одушевљеног сабирања верника и монаха. Светог Јована Златоустог су током читавог његовог путовања у место прогонства следили монаси и верни народ.

И Епископа Артемија у манастиру где су га прогнали посећивао је велики народ, што је узнемиравало прогонитеље.

У време док се дешавају ови тужни догађаји, ја у себи осећам радост, јер се Артемије показује као велики Исповедник и велики Светитељ по узору на велике Свете Оце.

И нека му сви остали, па и читав свет, чине шта хоће. И нека будe против њега цео свет и сви Сабори.

Канони и Истина су на страни Епископа Артемија.

Артемије је симбол Православља и патриотизма за Србе. Косово се продаје муслиманима, продаје се Шиптарима, и једини који се противи је Артемије.

И није то једини разлог (његовог прогона). Други разлог је његова борба против Екуменизма и за заштиту Православне вере.

22.11.2010.

превод са јелинског
архимандрит Симеон

http://thriskeftika.blogspot.com/2010/11/o_23.html