Беседа владике Артемија приликом отварања народне кухиње 28. септембра 2008.

Print Friendly, PDF & Email

Данас, у овоме месту овде, сабрали смо се, браћо и сестре, поводом једнога веома важног догађаја. Данас у овоме месту треба да почне са радом трећа по реду народна кухиња на Косову и Метохији која се отвара са благословом и под назором епархије рашко-призренске, а којом руководи протиница Светлана Стевић, преседница удружења “Мајке девет Југовића“. Већ осам година народна кухиња у Новом Брду ради, већ две године ради у Косовској Каменици, а ево потреба је захтевала да се и ове године, да се овде на трећем месту, отвори народна кухиња јер још увек има много нашега народа који на Косову и Метохији тешко живе и преживљавају.

У име Оца и Сина и Светога Духа!

Нека је благословен овај дан и ово свето место, браћо и сестре, на коме смо се данас сабрали да се заједнички помолимо Богу и прославимо светог угодника Божјега Великомученика Никиту, што значи победника. Ми православни хришћани, свакога дана када се Богу молимо, ми у ствари прослављамо победнике Божије, победнике који уз помоћ Божју побеђују своје непријатеље и који се удостојавају да буду прослављени од Господа Бога Нашега.

Данас, у овоме месту овде, сабрали смо се, браћо и сестре, поводом једнога веома важног догађаја. Данас у овоме месту треба да почне са радом трећа по реду народна кухиња на Косову и Метохији која се отвара са благословом и под назором епархије рашко-призренске, а којом руководи протиница Светлана Стевић, преседница удружења “Мајке девет Југовића“. Већ осам година народна кухиња у Новом Брду ради, већ две године ради у Косовској Каменици, а ево потреба је захтевала да се и ове године, да се овде на трећем месту, отвори народна кухиња јер још увек има много нашега народа који на Косову и Метохији тешко живе и преживљавају.

Ја могу слободно да кажем да само захваљујући раду “Мајке девет Југовића“ и овим народним кухињама које су на услузи нашем народу, многи од нашег народа су остали и опстали на Косову и Метохији. Да није било ове непосредне бриге и старања о њима, неки од њих би морали да напусте Косово, а многи од њих сигурно да би били давно упокојени, будући да нису имали од чега да живе. Отварање народних кухиња на Косову и Метохији јесте, у ствари, испуњење заповести Христове Који је данас изрекао у своме Светом Јеванђељу. Сви смо чули Јеванђеље које се читало овде данас. Када је један законик пришао Господу Христу да га куша и пита га: “Која је најважнија заповест у закону коју треба испуњавати ?“, Господ је одговорио, иако је знао да га куша, али одговорио онако као што следује. Прва заповест је: “Љуби Господа Бога Свога свим срцем својим, свим умом својим, свом снагом својом“. И друга је као ова: “Љуби ближњега свога као самога себе“. За ове две заповести, каже Јеванђеље, виси сав закон и пророци. У ове две заповести, љубави према Богу и љубави према ближњему, према свакоме човеку, јесте, у ствари, испуњење целога закона Божјега. Нема заповести која није обухваћена у ове две заповести које је Господ изговорио својим Божанским устима. Како ми љубимо Господа Бога свога свом душом својом, свим срцем својим, свим умом својим и свом снагом својом? Пре свега вером у Господа Бога и испуњењем његових заповести. Јер, каже Господ на другоме месту: “Онај ко врши заповести моје тај је који има љубав према мени“. Вршење заповести Божјих и јесте испуњење и љубав према Богу и предавање себе у ствари Богу. Када кажемо: “сами себе и једни друге и сав живот свој Христу Богу предајмо’ ‘- то у ствари и јесте љубав према Богу, јер ми себе поверавамо Њему јер је Он најпре показао љубав према нама пославши Сина Свог Јединороднога да људе научи, да им покаже и да им дарује Живот Вечни. А љубити ближњега свога није могуће ако не љубимо Бога. Те две заповести су међусобно повезане. Онај ко не љуби Бога, ко не верује у Бога, ко не слуша Бога, он, сигурно је, не може показати ни праву љубав према човеку, према ближњему своме.

Људи много штошта називају љубављу. Није све љубав што људи називају љубављу. Љубав је само она која је кроз Христа упућена према ближњему своме. Она која помаже ближњему своме да добије Живот Вечни, да се ослободи греха, смрти и ђавола. То је та љубав о којој Господ данас говори. И управо Света Православна Црква, управо ове две заповести проповеда целе године, проповеда већ две хиљаде година непрекидно.

Ове две заповести извршава и “Удружење Мајке девет Југовића“ јер жртвује се из љубави према Богу да помогне и својима ближњима. И зато протиница Светлана и њене сараднице и сви они који помажу овој хуманитарној акцији, и они који из иностранства доносе приходе и помажу, и они из земље, и они преко СМС порука; на разне начине је могуће данас помоћи гладнима на Косову и Метохији захваљујући нашим медијима који су прихватили да пронесу ту поруку, да једна порука преко мобилног телефона обезбеђује један оброк гладноме човеку на Косову и Метохији. И хвала Богу наш народ је осетио значај тога, осетио је љубав према своме ближњему, према онима који страдају на Косову и Метохији, који чувају Косово и Метохију својим боравком овде, својим опстанком на Косову и Метохији и они заиста помажу тиме што помажу да се ове народне кухиње отварају и да могу да издрже. Прва народна кухиња у Новоме Брду која је основана пре осам година, 2001., она је радила колико је могла. Број корисника се увећао двоструко, али средства су понестајала. Зато се кренуло другим путем и начинима да се те кухиње одрже. Нешто је помагала и наша држава, али много више је помогао филм који Се снимио “Када би хлеба било више“, који је заиста многа срца отворио, у многа срца усадио љубав према своме ближњему. И касније ове поруке, преко СМС порука, и та акција, такође, уродила је великим плодом и многи се одазивају и на такав начин не само да је опстала да ради та једна кухиња, него ево још се две отварају, једна у Каменици, једна овде у Витини, у Врбовцу.

Нека би Господ примио данашње свете молитве наше, нека би благословио све оне који се труде на одржавању и показивању љубави према ближњима својима на овај начин и на сваки други начин. Онај ко не може да даде помоћ, да се помоли Богу за нас, и то је показивање љубави према ближњему своме. Нека би Господ примио жртве свих оних који помажу, који су помагали и који ће помагати и нека даде снаге онима који раде на томе да издрже до краја и да наш народ остане и опстане на овим светим косовско-метохијским просторима, јер док има нашега народа овде, Косово и Метохија биће Србија, као што је вековима била у прошлости тако ће бити и у будућности. Али ове године, овде на овом месту, има још један разлог за радост а то је да “Удружење Мајки девет Југовића“ данас је прославило своју славу, своју заштитницу Свету Богородицу, Рођење Свете Богородице, сечењем славскога колача и освећењем славскога жита.

Нека је срећна и Богом благословена слава протиници Светлани и свима члановима тога удружења, а и свима вама, браћо и сестре, који сте данас овде дошли да својим присуством увећамо ово славље и да присуствујемо свечаном отварању ове треће народне кухиње на Косову и Метохији. Бог вас све благословио и свако добро даровао. Амин.“

{mp3}35.otvaranjekuhinje_28sept08{/mp3}