Беседа владике Артемија на празник Светог Великомученика краља Јована Владимира у манастиру Црна Река 2007. године

Print Friendly, PDF & Email

У име Оца и Сина и Светога Духа.

Благодат Светога Духа данас нас сабра, браћо и сестре и часни преподобни оци у овом нашем манастиру нашем Црна Река и у капели светог мученика краља Јована Владимира. Тако прослављајући светог мученика краља Јована Владимира ми се молитвено сећамо и свих оних мученика из рода нашега који су из века у век, кроз многе векове до сада пположили живот свој за веру своју хришћанску, за име Христово, за крст часни и слободу златну. Не само на Косову Пољу него и после Косова до данас, преко Јадовна, преко Јасеновца, преко Косова поново и разних других места где је наш народ страдао и још увек страда, али зато свети краљ Јован Владимир јесте и пример врлине, честитости, побожности и свега оног што краси једнога правога хришћанина.

Сабра нас благодат Духа Светога са разних страна, из ближе и даље околине, а посебно из града Ниша. Прошло је више од двадесет година како је почела та дивна традиција да манастир Црна Река и град Ниш буду духовно повезани и духовно сједињени посебно о празнику светог мученика краља Јована Владимира када су Нишлије сваке године на тај дан испуњавале овај манастир и овај храм заједно са нама, са братијом овог манастира прослављали тога дивнога угодника Божијег, од рода нашега, првога краља српскога и првога мученика српскога. У житију и у лику светог Јована Владимира садржана је сва историја нашега народа, јер наш народ јесте краљевско потомство, како свети Владика Николај говори царско свештенство, царски народ и народ мученик који је кроз своју историју много страдао, много патио и дан данас много страда наш народ. Тако прослављајући светог мученика краља Јована Владимира ми се молитвено сећамо и свих оних мученика из рода нашега који су из века у век, кроз многе векове до сада пположили живот свој за веру своју хришћанску, за име Христово, за крст часни и слободу златну. Не само на Косову Пољу него и после Косова до данас, преко Јадовна, преко Јасеновца, преко Косова поново и разних других места где је наш народ страдао и још увек страда, али зато свети краљ Јован Владимир јесте и пример врлине, честитости, побожности и свега оног што краси једнога правога хришћанина. Те све врлине он нуди и нама данашњим Србима, да се њима окитимо, да се њима украсимо и да живимо онако своју веру хришћанску као што је он, и ако кнез, звани краљ Јован Владимир, и ако је дакле на том положају, он је живео пуним и правим хришћанским животом. То Господ очекује и од нас да бисмо били достојни потомци тих наших славних и светих предака и светог краља Јована Владимира и Светога Саве и преподобног Петра Коришког и светог Јоаникија Девичког, светог владике Николаја Жичког, Јустина Ћелијског и многих, многих из рода нашега који у овоме животу Богу угодише и које Бог прослави на Небесма.

Данас ово братство овога манастира са оцем Николајем на челу и ја лично веома се духовно радујемо, осећамо се веома срећни, Богу благодарни на овој милости на овом дару Божијем јер ово је један од првих храмова посвећен светом краљу Јовану Владимиру, најпре као једна мала капела, у малом конаку, а сада хвала Богу, добила је свој прави изглед и праву намену тако да може да прими велики број народа и верника. Посебно се захваљујем оцима који су стигли из Ниша да заједно са нама узму учешћа у овоме слављу и верницима њиховим који су дошли, неко раније неко касније, али сви смо овде на окупу, да се заједнички Богу помолимо и угодника Божијег светог краља Јована Владимира прославимо молитвено, а свети краљ Јован Владимир да се моли Богу за нас заједно са осталим светитељима из рода нашега да Бог погледа на данашњи род наш српски, да нам дарује духовне и телесне снаге да издржимо истрајно на свим искушењима кроз која пролазимо, али да не клонемо духом него да останемо верни и одани својој вери православној и да тако живећи у овоме свету припремамо себи место у ономе свету да би када пођемо одавде да нас Господ прими у Царство своје Небеско тамо где су и сви светитељи из рода нашега и сви светитељи из рода хришћанскога кроз двехиљаде година налазе да би заједно са њима и са анђелима Божијим и ми славили Оца и Сина и Светога Духа кроза све векове и сву вечност, амин.