Беседа владике Артемија на празник Светог Краља Милутина у манастиру Бањска 2007. године (ктиторска слава)

Print Friendly, PDF & Email

У име Оца и Сина и Светога Духа!

Ево, благодат Светога Духа, браћо и сестре, и ове године сабрао нас је са разних страна у ову свету обитељ да заједнички прославимо ктитора овога манастира, и не само овога манастира него ктитора многих цркава и манастира у нашем народу, Светог краља Милутина. Он је целим животом својим прослављао Господа, и својим речима, и својим делима, и својим задужбинама и зато је Бог њега удостојио те благодати и уврстио га у ред изабраника својих, угодника својих, светитеља својих и прославио име његово, не само у нашем народу него у многим земљама где је Свети краљ Милутин оставио трага иза себе зидајући цркве и манастире, своје задужбине, да се и њему поји литурђија овог света, као и онога.

Манастир Бањска, не само да је његова задужбина, него је наменио он Бањску за своју гробну цркву да у њој почива до васкрсења општега, али, то је његова мисао била, међутим, судбина и њега и нашег народа била је друкчија. Почивао је у својој Бањској само једно време краће, а онда је под најездом непријатеља и он морао да се сели одавде јер је Бањска била прва на удару непријатеља његових и наших и непријатеља Божијих. Једно време је био у Трепчи, а онда се обрео у Неродимљу и, касније, у суседној Бугарској, где његове свете мошти данас почивају у храму Свете Недеље. И његов култ у Бугарској, код нашега братског бугарског народа је веома развијен и велики, сви га називају Свети Краљ, многи му се моле долазе и Свети Краљ тамо заиста и чудотвори. Али, чудотвори и овде, код нас, јер његова Бањска која беше у рушевинама преко 500 година, милошћу Божјом и његовим заступништвом, дочекала је да поново проживи, да се обнови и да се обнавља. Пре три године манастир Бањска је оживео доласком младога монашког братства у новосаграђени конак, али све остало чека на обнову. Света наша Црква, наша Држава, Министарство вера, Министарство културе, Републички Завод и многе друге установе улажу напоре да обнова Бањске буде потпуна. Не само манастира, него и насеља Бањске и бање Бањске, тако да све то буде једна целосна и интегрална обнова живота у овоме светом манастиру. Ове године је доста урађено у овоме манастиру. Многи од вас су долазили, пратили радове, нарочито на археологији, а сада су у току израде пројеката који ће да буду реализовани, ако Бог да, у наредној и наредним годинама, јер Бањска се не може обновити за годину дана. Треба више времена, као што је требало и њеноме ктитору, Светом краљу Милутину, много времана да је сагради. Неколико година је грађена ова Бањска. Али, ево, ми и у овој обновљеној, колико је обновљена, Бањској доживљавамо своју духовну радост, прослављамо име Господа Христа, прослављамо славу њенога ктитора, Светог краља Милутина, и прослављамо остале хришћанске празнике који, по календару, долазе. И, окупљамо се овде као око куле светиље, да нам ова Бањска буде путовођа и путоказ како треба у овоме животу да живимо да бисмо били достојни потомци наших славних светих предака и да бисмо били достојни потомци Светог краља Милутина, да би, када пођемо и ми одавде, били удостојени да нас Господ призна и позна као своје верне слуге и да нас прими у Царство Своје Небеско.

Данас је Слава овога манастира, као што је слава свакога дома његова крсна слава. Зато користим ову прилику да честитам славу настојатељу, оцу Симеону, протосинђелу, његовој братији, али и осталима који данас, заједно са манастиром, прослављају својим колачем, житом и свећом ову славу. То је брат Срђан Вујовић из Митровице којије, заједно са манастиром, домаћин ове године. Ове године се јавило више домаћина за идућу годину: Владимир Лешевић из Лешка и Дарко Станковић из Ораховца. Нека Господ прими наше данашње молитве, нека прими Господ дар ових домаћина који су ово спремили и да благослови и оне будуће домаћине који буду били. Ови нови домаћини који су се јавили, нека приђу. Ево, понеси, благослова ради, кући, а догодине, у име Бога, да се ви постарате. Нека је срећно и благословено. Честитајте старом домаћину и он вама.

Браћо и сестре, манастир Бањска, не само да се обнавља духовно и материјално, него и у издавачком смислу. Манастир Бањска издаје часопис, а овога лета, ове године је изашао три пута додатак о манастиру Бањској у Борби, која излази у Београду. Сада, поред нафоре, биће вам бесплатно дељен и тај део додатка Борбе који говори о Бањској, њеној обнови и свему ономе што треба да буде, тако да и на тај начин ми улажемо напоре да ова Бањска засија оним сјајем и оном лепотом као што је украсио Свети краљ Милутин.

Нека је, још једном, срећна и Богом благословена манастирска слава, Свети краљ Милутин, оцу Симеону, његовој братији и свима вама који сте данас, и по овој киши, дошли да заједно са нама поделите ову духовну радост. Нека Господ благослови све вас, све ваше на дому и цео наш православни народ. Амин, Боже дај!