Беседа владике Артемија на празник Свете Петке Параскеве у цркви Богородице Љевишке у Призрену 2003. године

Print Friendly, PDF & Email

У име Оца и Сина и Светога Духа,

Ево, браћо и сестре, после дугих пет година поново се нађосмо у овоме светом Божјем храму на данашњи велики празник, празник Свете Петке Параскеве којој је овај храм и посвећен и када се сваке године раније на овај дан овде служила служба Божија у част Свете Петке Параскеве. А онда је настао прекид, насилно, не од наше воље. Међутим, сила Божја се у немоћи показује, каже у Светоме писму, и ево данас доказа те силе Божје. Иако смо још у невољама, иако још пролазимо страдања, иако још нема нашега народа који је одавде избегао да се врати, ево, најпре се вратила молитва у овај свети храм на празник Свете Петке Параскеве. То је нада, то је гаранција, браћо и сестре, да Бог није напустио овај град, да Бог није напустио овај храм, да у њему пребива и обитава као што је обитавао стотинама година у прошлости. То је доказ да ће благодат Божја, да ће Бог бити овде присутан и у будућим вековима који су пред нама, а наше је да сачувамо ове наше светиње, да држимо наше дивне обичаје, да се у овоме храму Божијем кандило не угаси, да се име Свете Петке не престане помињати овде јер, ако то ми сачувамо онда ће и Бог сачувати нас и нашу омладину, и нашу децу, и ове храмове наше, и обичаје наше предаће њима у руке да их они даље чувају и да предају млађим поколењима и тако да се име Божије слави у овоме храму и у свим осталим нашим храмовима широм Косова и Метохије као што је то било и некада.

Света Петка Параскева својим животом указује да онај ко служи Богу, ко врши вољу Божију, да њега Бог не напушта и не заборавља. Она је живот свој провела у подвизима, није знала за земаљске радости, није хтела да зна него је сав свој живот усмерила да угоди Богу, да изврши Божије заповести и онда када се упокојила и била сахрањена на једном незнаном месту, после више стотина година она се јавила и објавила где су њене свете мошти и то је, у ствари, Бог проказао и пројавио своју светитељку да се њено име не заборавља, да се њен спомен никада не угаси, него да траје и да се слави из године у годину, из нараштаја у нараштај.

У овоме храму овде, који… овде се служба Божија врши, овде се име Божије слави, овде се помиње име Свете Петке Параскеве.

Нека би Бог, молитвама светих угодника, пре свега Свете Богородице, наше заступнице и осталих угодника Божијих и Свете Петке Параскеве, примио и наше данашње молитве у свој наднебесни… овде сабране, не само за наше сроднике и пријатеље него за цео наш православни народ, за све православне хришћане и за све оне који у Бога истински верују и Бога славе и поштују, да Бог опрости грехе наше, да нас врати к Себи и да нас врати самима себи, да се вратимо ми сами себи, наш народ, одвраћеним од себе и од Бога па ће онда и Бог бити поново са нама и онда престаће невоље, престаће страдања и биће радост и мир у душама нашим, у домовима нашим, у селима и градовима нашим. Нека Бог благослови да тако буде сада и увек и у векове векова. Амин.

Срећан и Богом благословен данашњи празник. Хвала вам што сте остали у Призрену, хвала вам што сте дошли данас у овај свети храм да се заједно Богу помолимо. Амин.