Беседа владике Артемија на Велики петак 2003. године у Призрену

Print Friendly, PDF & Email

veliki-petak-01„Али ми, приђимо распетоме Господу Који је положен у гроб. Поклонимо Му се, целивајмо Његове ране да би Он милост Своју излио на нас као на ону жену грешницу која мирисима помаза ноге Његове и косом главе своје обриса, а Он јој рече: Иди, опраштају ти се греси твоји!“

Пре неколико дана народ у Јерусалиму дочекао је Господа Христа клицањем, као Цара свога:

Осана! Благословен Који долази у име Господње! И од тога дана Господ је кренуо путем добровољних страдања а ми, иако живимо после две хиљаде година, пратили смо Господа нашега на томе крстоносном путу. Пратимо га данас и зато се и налазимо под Његовим крстом и пред Његовим гробом. Ми саосећамо са Њим, састрадавамо са Њим јер и цела природа је састрадавала Господу Христу. Сунце је помрчало, земља се потресла, камење се распадало, завеса у храму се поцепала од врха до дна, цела природа је била осетљивија и сажаљивија према Господу који страда од људи који су Га осудили, који су Га разапели, који су Му се ругали и подсмевали: Другима је помагао, нека помогне Сам Себи!, Друге је спасавао, нека спаси и Себе и сиђе са крста! То је злоба људска говорила, браћо и сестре.

Али ми, приђимо распетоме Господу Који је положен у гроб. Поклонимо Му се, целивајмо Његове ране да би Он милост Своју излио на нас као на ону жену грешницу која мирисима помаза ноге Његове и косом главе своје обриса, а Он јој рече: Иди, опраштају ти се греси твоји!

Нека би Господ, за нашу веру, за наш љубав, и нама опростио грехе наше и подигао и нас из наших зала, из наших страсти, из наших грехова, да заједно са Њим васкрснемо и ми у живот вечни, да будемо са Њим ова још три дана када почива у гробу Господ, да бисмо у недељу дочекали Његово радосно и славно васкрсење, а тиме и удосотојили себе да после нашега васкрсења уђемо у Царство Његово, тамо где је обећао разбојнику на крсту са десне стране рекавши му: Заиста ти кажем, још данас бићеш са Мном у Рају. Нека би Господ и нас примио са тим покајаним разбојником, примио нас у Царство Своје и у поново отворени Рај, да бисмо и ми са свима светима тамо славили Њега распетога и васкрслога Господа са Оцем и Духом Светим кроза све векове и сву вечност. Амин.