Беседа Епископа Артемија на храмовној слави (Сабор Св. архангела Гаврила) у манастиру Светих Архангела 1994. године у Призрену

Print Friendly, PDF & Email

Браћо и сестре, Бог је нама даровао Косово, Бог је дао име Косову и Бог тражи да га ми сачувамо и предамо нашим потомцима. Свето Косово српско, оно је непрекидно у души свакога Србина, свакога Православнога хришћанина српскога порекла. Јер Србин без Косова не може да постоји. Све што је велико и величанствено на Косову – подигнуто је у славу Христову. То руше арнаути, то су рушили Турци. То су рушили комунисти. То руше и сви издајници нашега народа и вере наше, јер бљесак Грачанице, Девича и Дечана смета њиховом закржљалом погледу. Они би да са Христовога лица на српском Косову згуле сваки камен неимара, сваки траг сликара, сваку стопу царску да избришу.

 

 

 

Транскрипт беседе

У име оца и Сина и Светога Духа!

Нека је срећан и Богом благословен овај дан када смо се сабрали овде на светој косовко-метохијској земљи, у храму светих Архангела, која је у ствари светиња над светињама српске земље  и српске душе. Јер овде где сада ми стојимо ту је био зенит српске духовности, српске државности и српске славе. А данас се налазимо овде међу овим рушевинама и зидинама, па не зна човек да ли да се радује за славну прошлост или да тугује због садашње овакве наше присутности и садашњости. Ипак и ово камење које нам је оставио душман и непријатељ, то је наша велика светиња. Зато нас она и привлачи сваке године на данашњи дан. Привлачи нас једном годишње, а мислимо на њу 365 дана у години. Јер свети Архангели, свето Косово српско, оно је непрекидно у души свакога Србина, свакога Православнога хришћанина српскога порекла. Јер Србин без Косова не може да постоји.

Браћо и сестре, Бог је нама даровао Косово, Бог је дао име Косову и Бог тражи да га ми сачувамо и предамо нашим потомцима. Бог нас признаје за свој народ још само због Грачанице, због Дечана, због ових светих Архангела иако су у рушевинама, због светог кнеза Лазара, због Милоша Обилића, због старца Југ Богдана и његових девет Југовића.Све што је велико и величанствено на Косову – подигнуто је у славу Христову. То руше арнаути, то су рушили Турци. То су рушили комунисти. То руше и сви издајници нашега народа и вере наше, јер бљесак Грачанице, Девича и Дечана смета њиховом закржљалом погледу. Они би да са Христовога лица на српском Косову згуле сваки камен неимара, сваки траг сликара, сваку стопу царску да избришу. Брод витеза да затрпају, записе монаха и песника да поцепају, слово законодавца да униште и свеприсутно око светитеља да ископају. Они би да то све прекрију испашама за своје биволице и својим харемима. Али жив је Бог наш, жив је свети архангео који нас је надкрилио овде невидљиво све сабране. Живи су сви наши славни и свети преци, они су данас овде присутни међу нама и са нама. Они нас крепе и дају нам снаге да остајемо овде где јесмо, да чувамо ово што имамо и да га обнављамо.

Речено је и најављено је данас свечано почиње обнављање светих Архангела. То смо чули преко радија, преко телевизије. Али не видимо никога овде од оних који би требало то да покрену и да учине. Не! Видим их овде, то сте ви, браћо и сестре. Православни српски народ је гаранција да ће ова светиња поново бити обновљена. Да ће овде живот бити засађен, као у напуштеној кошници када се рој пчела поново врати. Не очекујмо ни од кога са стране да нам наше светиње обнављају. Наш народ је давно рекао: „Уздај се у се и у своје кљусе“. Ми једино својим рукама, својим прилозима, својом жртвом, али не само ви овде сабрани, цео српски народ. И овај на Косову и Метохији и онај у Србији, и онај у српским земљама и онај у расејању широм света, сви да помогнемо да ова светиња поново заблиста. Надам се да ће тако бити ако Бог да и ако ми будемо тако хтели. Надам се, а нема тога Србина који неће дати свој допринос, на обнову светих Архангела. Јер обнављајући свете Архангеле ми ћемо обнављати себе, своје историјско памћење, своју духовност, своју државност, и покажемо свима од истока до запада и од севера до југа, да је ово српска земља, да је ово српско Косово и да су ово српске светиње и да ће тако и остати.

Нека би дао Бог да догодине дочекамо овај празник, макар са једним делом обновљених светих Архангела, макар са једним конаком и са младим монашким братством у њему. А када то буде било, када се живот овде усели, онда ће и ово камење оживети и проговорити. И онда ће свети Архангели васкрснути у свој својој лепоти и величанствености, као што су некада били. Онако као што је славни цар Душан замислио, подигао и нама у аманет оставио. Нека Бог благослови све оне који су овде дошли, све оне који данас мисле на нас и на свете Архангеле. Све оне који ће ма којим начином допринети обнови ове наше светиње, да нас Бог све благослови, да нас помене и да се сети у Царству Своме. Амин.