Беседа Владике Артемија на Видовдан 1995. године у манастиру Грачаница

Print Friendly, PDF & Email

Данашњи велики празник Видовдан, од светога нашега оца Јустина, често је називан српски Велики Петак, јер као што је Господ на Велики Петак разапет на Голготи, издахнуо на Крсту и сахрањен, тако је и српски народ на Косову, за време Светога Кнеза Лазара драговољно принео себе на жртву Богу за вечне божанске идеале – за Крст часни и слободу златну.

У име Оца и Сина и Светога Духа.

Српски народ је и данас у оковима можда више и страшније него за турскога ропства. Али апостол Петар се ослободио тамница и својих окова захваљујући анђелу Божијем и молитвама Цркве Божије која се за њега молила док је он био заточен. И данас, браћо и сестре, за српски народ нема другога пута и начина да се ослободи својих окова сем на молитве светих угодника својих који су пре нас живели на овоме свету, Богу угодили, заслужили Царство Небеско и постали обитељ, становници Небеске Србије. Њихових молитава ради и ради молитава Цркве наше мученичке Православне, али и ради покајање нашега народа које треба да принесемо и као појединци и као целина, Бог ће послати анђела Свога чувара, дотаћи ће се и ребра нашега народа и свакога од нас посебно и ми ћемо се окова наших ослободити и поново ћемо бити светосавски и светолазаревски народ православни који зна свој пут, који зна своју мету и кога ништа са тога путане може скренути у животу.

Данашњи велики празник Видовдан, од светога нашега оца Јустина, често је називан српски Велики Петак, јер као што је Господ на Велики Петак разапет на Голготи, издахнуо на Крсту и сахрањен, тако је и србски народ на Косову, за време Светога Кнеза Лазара драговољно принео себе на жртву Богу за вечне божанске идеале – за Крст часни и слободу златну.

И као што је Господ, који је пострадао ради нас људи, у трећи дан васкрсао, јер Га зидови гроба нису могли задржати и спречити у томе, тако је и србски народ ради његове сведобровољне и свесне жртве, небеске идеале, милошћу Божијом преживео свој гроб, своје робовање и васкрсао поново – васкрсао у слободу да и даље живи, да сведочи своје вечне идеале, да за њих живи и да за њих страда онако као што је страдао и Свети Кнез Лазар.

Нека би Господ дао снаге и нама Србима да на данашњи свети велики празник Видовдан дођемо себи, прогледамо и видимо где се налазимо, угледамо и спазимо наш пут којим трба да идемо даље кроз живот, да би се и ми данас-сутра када одемо одавде, нашли у Небеској Србији заједно са светим косовским мученицима и са свима светим новомученицима србским које смо давали кроз сву нашу историју до дана данашњега, да се и ми тамо нађемо и да са њима славимо Оца и Сина и Светога Духа, Тројицу Једносушну и Нераздељиву кроза све векове и сву вечност. Амин.