Беседа Епископа Артемија – Бадње вече у манстиру Грачаница 2003. године

Print Friendly, PDF & Email

У име Оца и Сина и Светога Духа.

Сретно вам Бадње вече, браћо и сестре.

Ево и ове године, милошћу Божијом дочекасмо овај радосни хришћански празник Рођења Сина Божијега на земљи. Дочекасмо да и ове године у наше домове унесемо Бадњак и сламу – традиционалне знаке, како се вековима у нашем народу дочекивао и прослављао Божић, празник Рођења Христовога. Ми данас овде на Косову и Метохији, иако у изузетно тешким околностима и условима… Молим вас немојте галамити. Срца су наша испуњена радошћу због доласка Сина Божијега, јер Он дошавши на земљу донео је свој небески програм и поруку свима људима, ту поруку неба земљи – објавили су анђели у витлејемској ноћи, пре две хиљаде година, када су пастирима витлејемским јавили да се родио Син Божији у пећини витлејемској. Онда су анђели запевали ону чудесну и свима познату песму: ”Слава Богу на висини, а на земљи мир, међу људима добра воља”. То је та порука неба, да на првом месту у нашем људском животу треба да ставимо слављење Бога, свога Творца и Саздатеља, Спаситеља и Искупитеља.

Јер главни задатак човека на земљи јесте богослужење, јесте славословље Бога, а од тога онда зависи и мир. И мир у свакој души, у свакоме човеку, и мир у породици и мир у држави и мир у свету. Зато што само од слављења Бога, људи добијају и добру вољу да међусобно сложно живе и да међу њима влада мир. Ми, наш народ и на Косову, и у целој нашој отаџбини славили смо Божић и у слободи и у ропству, и у радости и у жалости, и у миру и у рату, никада нисмо престајали са радосним дочекивањем овога дивнога празника. Празник Божић уноси радост у сваку православну хришћанску душу, пре свега у душу мале деце. Јер Христос се рађа као дете, долази као највећи пријатељ деци и Он касније ће опоменути и све одрасле да се труде да буду као мала деца; по незлобивости, по поверењу у Њега, по доброј вољи , јер је Господ рекао: ”Ако се не повратите и не будете као ова деца, нећете ући у Царство небеско. ”

 

 

Нека би дао Бог да нам овај празник заиста донесе духовне радости, да нас утеши у нашим невољама, да нас охрабри да издржимо сва страдања и искушења која Господ допушта на нас, али и да нас благослови и да нам дарује да убудуће дочекујемо овај празник у већој слободи, у већем миру и у већој духовној радости. Нека је још једном срећно и Богом благословено ово Бадње вече и сутрашњи светли празник Рођења Христовога.