Беседа Владике Артемија на други дан Божића – Сабор Пресвете Богородице 2003. године у манастиру Грачаница

Print Friendly, PDF & Email

Зато данас други дан Божића одмах славимо дан Пресвете Богородице, сабор Пресвете Богородице јер је она полсужила тој тајни спасења рода људксога, послужила је као оруђе у рукама Божијим, да се кроз њу јави и роди Син Божији, а она је била смирена слушкиња Господња када је архангел Гаврило најавио њој Благу вест да ће родити Сина Божијег, она је рекла: „Ево слушкиње Господње, нека ми буде по речи Твојој„.

Христос се роди, браћо и сестре!

Ваистину се Бог на земљи родио. Родио се као Богомладенац родио се као Богочовек, родио се Спаситељ света. И зато је Божић за све праоволавне Хришћане мајка свих осталих празника. Да није било Божића не би било би ни Богојављења ни Преображења , ни Васкрсења, не би било ниједнога хришћанског празника, не би било хришћанства у свету, не би било нас као хришћана у свету, браћо и сестре. Али

Христос се родио, да би људе измирио са Богом, зато је Рођење Христово дан мира, зато се на Божић и поздрављамо : Мир Божији, Христос се роди! Јер тиме изражавамо саму суштину и садржај тога празника, родио се Цар мира на земљи. А гле како то данас нестварно звучи у времену када на све стране одјекују гласови о ратовима по целоме свету. Када стравичне експлозије по метрополама односе невине жртве, када народ устаје на народ, када брат брата сатире и гони., како то онда дан мир и Цар мира на земљи? Да, и сам Христос је од самог момента рођења у витлејемској пећини био и постао предмет, био је онај кога су гонили, почев о цара Ирода који је чувши од мудраца о рођењу необичнога цара, уплашио се за свој престо, као што се сви властодршци плаше за своје фотеље и престоле , за своеј палате ,за своја уживања и зато гоне оне који су невини, гонили су и Господа Христа и он као Боголмаденац принуђен је да се склања испред мача Иродова и бежи у Египат.

И тако целога живота, и када је Господ почео да проповеда многи су били против њега и фарисеји и садукеји и књижевници и власти и Пилат и римска империја, сви они су устали на помазаника Његова како каже у црквеној песми. И гонили су га до Голготе  и успели су га на Крст до Голготи, али је Господ све то победио и био и остао постаио Спасистељ рода људскога, Његово име је Исус, које је анђео најавио пре његовог рођења Јосифу и рекао му да ће Пресвета Дјева родити Сина Божијега и недени му име Исус што значи Спаситељ, јер ће он спасити род људски од грехова његових, јер кроз грех човек је робовао и ђаволу творцу греха, и смрти као последици греха. Сваки грех рађа смрт: каже апостол Павле. Човек у греху је смртно биће. Адам је увео смрт у овај свет, јер је први увео грех у овај свет. И Господ Христос долази и рађа се на земљи да избави род људски од троглаве аждаје: од греха, смрти и ђавола.

Зато данас други дан Божића одмах славимо дан Пресвете Богородице, сабор Пресвете Богородице јер је она полсужила тој тајни спасења рода људксога, послужила је као оруђе у рукама Божијим, да се кроз њу јави и роди Син Божији, а она је била смирена слушкиња Господња када је архангел Гаврило најавио њој Благу вест да ће родити Сина Божијег, она је рекла: „Ево слушкиње Господње, нека ми буде по речи Твојој„. Предала се вољи Божијој и тако се удостојила да постане Мајка Господа Христа и посредница нашега спасења. Зато њу после Господа Христа род људски највише поштује и слави јер је она постала славнија од Херувима и часнија од Серафима, и узнела се изнад свих анђела и арханђела и налази се са десне стране Сина свога Господа Христа у Царству Његовоме и посредује за нас за род људски. Страда са нама, пати са нама и спремна је увек да наше молитве примим у своје матерниске руке и принесе Сину своме и да им помогне својим молитвмаа да би Господ нама опростио грехе наше да би нам послао помоћ у нашим страдањима , у нашим невољама. Јер оно што је Господ Христос проживео на земљи то и Његова Црква преживљава као тело Његово, јер Он је једном приликом рекао у молитви Оцу своме: „Оче, хоћу да оне које си ми дао да буду тамо где сам ја“. Многи сматрају погрешно да треба да будемо са Господом само у Његовоме Царству, али ове речи значе да треба да будемо са Њим и на целоме Његовоме путу: од вилејемске пећине до Крста на Голготи, да прођемо пут који је он прошао, да одстрадамо страдања која је Он одстрадао и тек онда да се удостојимо славе којом је Он овенчан на небесима.

Зато, ми се данас  Пресветој Богородици да посредује за нас пред Сином својим Господом Христом, да нам Он пошаље милост своју и благодат своју, да нас укрепи на нашем крстоносном путу овде на земљи и да нас удостоји Царства Свога небескога. Да се нађемо тамо где се Он налази и где се налазе сви свети угодници Божији од памтивека до данас и до последњег дана историје рода људскога, да са свима светима и ми славимо Њега Сина Божијега са Оцем и Духом Светим сада и увек и у векове векова. Амин.