Беседа Владике Артемија на Ваведење 2003. године у манастиру Грачаница

Print Friendly, PDF & Email

Она нас, дакле, дочекује на почетку овога поста, када се постом и молитвом припремамо за сусрет са Сином Божијим, са Богомладенцем Христом у Витлејемској пећини, Она нас учи и поучава својим примером, да и ми своју вољу потчинимо вољи Божијој, да не очекујемо у животу да се врши наша воља, да будемо увек спремни за све оно што Бог допусти, било да нам је лако или тешко, да примамо са благодарношћу, са речима које је Света Богородица изговорила: „Ево слуге Божијега, нека ми буде по Речи Божјој. Ево слушкиње Божије, нека ми буде по Речи Божјој.

 

 

 

 

 

 

 

У име Оца и Сина и Светога Духа!

На почетку светог Божићњег поста прво нас сусреће Мајка Божија да нас својим молитвама приведе Сину Своме јер се Она удостојила те велике милости Божије да послужи као орган у икономији Божјег спасења рода људскога. Она, од самог почетка Свога живота, од рођења од престарелих родитеља Јоакима и Ане, па целог Свога живота, била је предана вољи Божијој. Тако и данашњи свети празник говори нам да је Она, иако девојчица од три године, била од својих родитеља предата у храм Богу на службу. И Она, иако дете од три године, знала је да треба да се покорава Богу и пристаје да буде одвојена од Својих родитеља, иако знамо како је детету тешко када се од своје куће, од својих сродника одваја. Али, Света Богородица је још од тада схватала и знала да је Њен живот посвећен Богу и када је била предата у храм Божји да се у храму васпитава, Она је и даље наставила да живи по Закону Божјем, да врши заповести Божје у храму, да изучава вољу Божју и зато је и била удостојена да буде изабрана од промисла Божијега да послужи као Мајка Господа нашега Исуса Христа. Научена у храму да слуша, када је Архангел Гаврило донео Благовест и рекао да ће родити Сина Божијега, Она се није противила него је рекла: „Ево слушкиње Господње, нек ми буде по речи твојој.“ То значи, браћо и сестре, предати се потпуно вољи Божјој, одсећи од себе вољу своју и све што Бог допусти примати са благодарношћу, као што је то чинила Света Богородица. Она нас, дакле, дочекује на почетку овога поста, када се постом и молитвом припремамо за сусрет са Сином Божијим, са Богомладенцем Христом у Витлејемској пећини, Она нас учи и поучава својим примером, да и ми своју вољу потчинимо вољи Божијој, да не очекујемо у животу да се врши наша воља, да будемо увек спремни за све оно што Бог допусти, било да нам је лако или тешко, да примамо са благодарношћу, са речима које је Света Богородица изговорила: „Ево слуге Божијега, нека ми буде по Речи Божјој. Ево слушкиње Божије, нека ми буде по Речи Божјој.

Браћо и сестре, Света Црква кроз слављење Мајке Божје показује велико поштовање према Оној коју је Бог узвисио изнад анђела и архангела, изнад серафима и херувима, као што се и пева у песми да је Она часнија од херувима и славнија неупоредиво од серафима, зато што се Она удостојила да у утроби Својој понесе Сина Божјега, да Га роди на спасење рода људскога. Света Богородица је, поставши Мајка Господа Христа, постала и Мајка целога рода људскога јер Она је та која је људску природу узвисила изнад свих Небеса и удостојила се да се назове Мајком Божјом. Њеним молитвама Господ је учинио многа чуда и многе помоћи послао роду људскоме за протекле две хиљаде година. Она и данас пред Престолом Божијим стоји и моли се за нас који Њу прослављамо, који јој молитве и песму узносимо, који Њене празнике славимо, Њене иконе поштујемо, кандило палимо пред Њеним светим божанским ликом и Она се моли за нас да Бог и нама пошаље милост Своју, да нам дарује милост Своју, а ми, браћо и сестре, да се молитвом и постом, исповешћу и Светом Тајном Причешћа припремамо за сусрет са Господом Христом, да примимо Њега у срца наша као што Га је примила Витлејемска пећина онда када се родио у Божићној ноћи.

И ми идемо у сусрет томе великом празнику, идемо и припремамо се, треба да припремимо себе за дочек тога небескога госта, као што сваки домаћин, када очекује великога госта да му дође у кућу своју, он кућу своју припрема, кречи, чисти, опрема, кади тамјаном, да би госту који дође било у дому његовом пријатно, а не када дође гост на врата дома нашега види у њему неред, прљавштину, нечистоћу, да се окрене и оде од куће наше. Каква би срамота онда за нас била као домаћине! Тако и ми, браћо и сестре, дужни смо да у току овога поста и целога живота свога припремамо себе да примимо Господа Христа у срце своје, у душу своју, да душу нашу очистимо од прљавштине и од греха, од нечистоте, страсти, да би Он могао у њој наћи пријатан боравак Свој, јер је рекао: „Ево, стојим пред вратима и куцам. Ко чује и отвори ући ћу к` њему и боравићу у њему са Оцем и Духом Светим.

Нека би нам овај пост, браћо и сестре, Света Тајна Покајања и Причешћа послужили као средство чишћења душе наше од свакога греха и сваке нечистоте да бисмо се и ми удостојили примити Господа Исуса Христа у срца наша и у душе наше, да би Он нас примио у Царство Своје небеско да бисмо тамо се нашли са свима светима који су Богу угодили, тамо где је Света Богородица, где су наши славни свети преци, свети Симеон Мироточиви, свети Сава, свети краљ Милутин, кнез Лазар и остали угодници из рода нашега, да се и ми нађемо са њима у Царству Божијему да тамо вечно славимо Оца и Сина и Светога Духа кроза све векове и сву вечност. Амин.