Беседа Владике Артемија на Крстовдан 2004. године у манастиру Грачаница

Print Friendly, PDF & Email

Како могу ја створење да положим руку своју на Створитеља свога, како ја  могу да крстим тебе, како може свећњак да осветли сунце?“ Како може ова свећица једна да помогне сунцу да оно јаче сија? „Не, него ти мене треба да крстиш„, говораше Јован. Али Господ смирен, ради тога је и дошао да нас научи смирењу и свему осталоме што је потребно за спасење, рече му: „Остави сада то, него треба нам ипунити сваку правду“, и крсти га Јован на реци Јордану и гле када Господ излажаше из воде над Њим се небо отвори и Дух Свети у виду голуба силажаше на њега и глас са неба чу се: “ Ово је Син мој љубазни који је по мојој вољи„.

 

 

Ево после празника Божића, браћо и сестре, после рођења Сина Божија на земљи, почињу да се дешавају многобројна чудеса пред људима и ради људи. Прошло је само 12 дана од рођења Господа Христа, али је прошло 30 година од Његовога рођења у Витлејему до Његове појаве на реци Јордану, где се крстио од Јована на данашњи дан. Зато се данашњи дан назива Крстовдан, браћо и сестре, јер се данас крстио Господ у реци Јордану, не ради тога што је он имао потребу за крштењем, јер као што смо чули у Светом Јеванђељу, Јован Претеча је дошао пре Господа Христа на шест месеци. Он се појавио на реци Јордану, проповедао покајање и позивао људе на покајање и крштавао људе на реци Јордану крштењем покајања, говорећи да иде онај који ће их крстити водом и духом. Та проповед Претече Јована Крститеља Господњега била је у ствари како сам каже: „Поравнајте пут Господњи, управите стазе Његове„.

Дошао је свети Јован да припреми народ да би могли да приме и прихвате Господа Христа, дошао је да их позива на покајање, јер само покајана душа може у обичном оваплоћеном Господу да позна Сина Божијега. И управо када се Господ појавио и Он у маси другога света, Јован је духовним очима просвећен од Духа Светога препознао да је Тај Онај који ће крстити огњем и Духом. Јован је крштавао водом а Господ Христос огњем и Духом. И видевши га где иде да се и он крсти, иако није имао греха на себи, Јован се нашао у чуду: „Како могу ја створење да положим руку своју на Створитеља свога, како ја  могу да крстим тебе, како може свећњак да осветли сунце?“ Како може ова свећица једна да помогне сунцу да оно јаче сија? „Не, него ти мене треба да крстиш„, говораше Јован. Али Господ смирен, ради тога је и дошао да нас научи смирењу и свему осталоме што је потребно за спасење, рече му: „Остави сада то, него треба нам ипунити сваку правду“, и крсти га Јован на реци Јордану и гле када Господ излажаше из воде над Њим се небо отвори и Дух Свети у виду голуба силажаше на њега и глас са неба чу се: „Ово је Син мој љубазни који је по мојој вољи„. То је видео, то је чуо и то је сведичио Свети Јован Претеча. Зато је он и дошао да укаже на Онога који је дошао да нас спасе од греха,смрти и ђавола. Зато је данашњи празник Крстовдан велики празник, а сутра је Богојављање. Сутра се наставља данашњи догађај, сутра се још јасније показује јављање Бога на земљи у лицу Свете Тројице. Зато је празник Крстовдана пред Богојављање и Богојављање као један празник, као једна дан. И један и други дан је посвећен крштењу Господа Христа у Јордану, а то је нама, браћо и сестре, пример да се и ми крштавамо, да се перемо од својих грехова, да живимо по Јеванђељу Његовоме. Зато је Господ дошао да нас ослободи од наших грехова и да нам дарује живот вечни кроз своју Цркву, кроз Свете Тајне и свете врлине.

Чули сте и ово дивно освећење воде, да ова вода која се освећује Духом Светим треба да буде на одагнање свих ђаволских дејстава од нас, свих непријатеља, да нам буде бања препорода, да нам буде вода исцељења, вода оздрављења и вода која нас води у живот вечни. Зато, браћо и сестре, ово је чудо, велико чудо Божије које се понавља сваке године. Да та вода која се освећује на данашњи дан и сутра на Богојављање, да та света вода никада се не квари, ма колико година је ми чували у нашим домовима. Зато је и узимамо и носимо нашим домовима, њоме кропимо наше домове, али је и користимо у случају велике потребе, велике нужде, неке болести или узнемиравања духова нечистих, јер та вода има то чудесно дејство Светога Духа да одгони нечисте силе од Православних хришћана. И управо то што је та вода освећена и што се не квари, јесте доказ да је Православна вера једина права истинита вера коју је Господ Исус Христос објавио, коју су наши преци прихватили од светих апостола и предали је нама да је ми чувамо и да је предајмо нашим млађима. Еда би том вером живели и ми, као што су живели наши преци, да тако живе и наши потомци и да се сви удостојимо да уђемо у Царство Христа Бога нашега, да тамо са свима светима и са светим Претечом и ми славимо Оца и Сина и Светога Духа, кроза све векове и сву вечност. Амин.