Беседа Епископа Артемија на Богојављење 2004. године у манастиру Грачаница

Print Friendly, PDF & Email

У име Оца и Сина и Светога Духа!

Христос се роди и Бог се јави, браћо и сестре!

Ево празника када се цео Бог, цела Света Тројица показала људима и открила људима. Ми се називамо хришћани Православни, зато што верујемо у Бога живога Тројединога, Оца, Сина и Светога Духа.

Пре доласка Господа Христа у овај свет нису људи знали правога Бога, иако су сви људи као и данас, сви људи верују у некога бога, али није сваки бог Бог, једини Бог и један је Бог само онај који се показао данас на реци Јордану, при крштењу Господа Исуса Христа, јер Исус Христос као Син Божији, друго лице Свете Тројице крштава се у реци Јордану од Јована, на Њега силази Дух Свети у виду голуба, а Отац сведочи гласом Својим: ”Ово је Син мој љубљени који је по мојој вољи”. Ето то је Откровење Свете Тројице, зато се данашњи празник назива Богојављање.

Бог се јавио људима у пуној светлости својој, у пуноме бићу своме и од тада ми људи знамо и ко је Бог, али знамо и ко је човек и ради чега је човек овде на земљи. То нам је Господ Христос открио својом науком, својим животом, својим чудесима, која се продужују до дана данашњега.

Много је болесника Господ исцелио за време свога живота на земљи. Многима је слепима отворио очи. Многе је губаве очистио, неке је мртве васкрсао, али много је више Господ чуда учинио од свога страдања и Васкрсења за протекле две хиљаде година, јер нема дана када се неко чудо Божије у свету овоме не догађа, на било ком месту васељене. Само треба отићи до светога Василија Острошкога, до светог Јоаникија Девичког, Наума Охридског, до светог Нектарија Егинског и уверити се у то да свакога дана се чуда Божија дешавају. И ево и данас овде пред нама, браћо и сесре, такође је Бог учинио чудо. Ова освећена вода на данашњи дан коју ви узимате и носите кућама својим, она се никада не квари колико код је држали у својим кућама, то значи да је Дух Свети сишао данас, као и некада за време када се Господ крштавао у Јордану, осветио воде, учинио је водом исцељења, водом очишћења, водом спасења нашега. То је симбол и нашега крштења, јер Господ је рекао: ”Ко се не роди водом и Духом неће ући у Царство небеско”. То рођење водом и духом, то је уствари оно крштење које ми Православни хришћани примамо као деца или као одрасли, ако нисмо на време крштени.

 

 

Но све у свему, данашњи празник је велики празник после Божића. Он долази и долази да нам покаже, даје пут како да живимо у овоме свету да бисмо били и остали Православни хришћани, да чувамо веру коју су нам наши преци предали, а који су они примили од светих апостола. Да и ми ту веру у Свету Тројицу предамо нашој деци, нашим потомцима, да се та вера чува на овим нашим светим косовско-метохијским просторима, јер док чувамо веру своју и Бог ће нас овде чувати, браћо и сестре.

Нека би Господ примио данашње наше свете молитве. Нека Господ благослови све вас овде сабране, и оне који данас нису овде дошли из разлого њима само познатим и Богу познатим. Да Господ све нас прими у Царство Своје, да и ми са свима светима тамо славимо Оца и Сина и Светога Духа, Тројицу једносуштну и нераздељиву, сада и увек и у векове векова. Амин.