Освећење храма св.Димитрија у Косовској Митровици (08.11.2005 године)

Print Friendly, PDF & Email

Његово Преосвештенство епископ Рашко-Призренски и Косово-Метохијски Артемије освештао је храм св.Димитрија у Косовској Митровици.

На великом храму светог Димитрија у Косовској Митровици, чија изградња траје од 2003 године, обављено је освећење и подизање крстова на куполу. Подизање и постављање пет позлаћених крстова на куполе обављено је уз помоћ француских војника КФОР-а и њихове технике.

Приликом обављања овог чина епископ Артемије је многобројним присутним верницима у својој беседи поручио „да је ово велики дан за све Србе у Косовској Митровици, и да ово свето место треба да послужи свим православним верницима, да смогну снаге да опстану на овим просторима и победе све скривене и нескривене демоне и непријатеље“.

Нови храм светог Димитрија је подигнут на узвишењу у северном делу Косовске Митровице и већ сада је постао доминантно место читавог града. У комплексу поред храма планирано је подизање и духовне Академије, чија је изградња већ почела постављањем камена темељца и изливањем темеља за објекат укупне површине око 1.600квм.