Гости без благослова

Print Friendly, PDF & Email

Зашто Чеку у Грачаницу није примљен, а  Сејдиу у Дечанима јесте?

ГОСТИ БЕЗ БЛАГОСЛОВА

Вечерње Новости
27. април 2006
http://www.novosti.co.yu

Дечанци су поступили без моје сагласности,  а помпа с којом је Сејдиу примљен представља јак ветар у једра независног Косова – каже владика Артемије. Ствара се лажна слика о томе како ствари иду напред.
С прилично збуњености примљене су у јавности  вести о актуелној прослави Ускрса на Косову: док  владика рашко-призренски Артемије одбија да прими косовског премијера Чекуа да  дође за празник  у Грачаницу и честита му хришћански празник, викарни епископ липљански Теодосије прима председника Косова Сејдиуа, и приређује му дочек на највишем нивоу. Ове друге слике обилазе свет.

Да ли  је у питању случајност, недостатак црквене координације  или раскорак у црквеној политици – питамо владику Артемија, који је у писму према  Чекуу био прилично  оштар.
– Ја нисам њему препоручио  или сугерисао да не долази, већ сам му то забранио, и ту ствари не треба умекшавати – каже владика.  У кратком одоговору рекао сам принципијелно и зашто – нема сврхе да долази све док се прогнани српски народ  не врати кући, не гарантују услови за његов миран живот и не  обнове његове светиње. Не ради се, дакле, о томе да ја немам где да га примим –  наравно да имам, али ствари принципијелно треба поставити на њихово место.
Владика додаје да је својим поступком као надлежни косовски архијереј „дао став који треба следити“, а зашто  у Дечанима нису тај став испоштовали  и праве раздор у једној епархији – најбоље би било да објасне сами.
– Они за тај пријем нису имали мој  благослов. Остало је нејасно да ли су за долазак Сејдиуа имали писмену најаву или само незванично обавештење.  Колико знам, овакве посете не могу се најављивати незванично, али кад сам чуо да треба да дођу, позвао сам владику Теодосија и рекао му свој став. Одговор је био да не могу да одговоре писмено, јер немају писмену најаву, да ће, и  ако дођу, у манастиру боравити врло кратко и  неће присуствовати литургији.  Ипак су, као што се видело, примљени са великом помпом.
Овакви догађаји, сматра владика, стварају лажну слику о томе како се ствари крећу напред, како се на Косову решавају проблеми, како постоји дијалог и толеранција. Зна се да у стварности то није тако, па је и овај пријем у Дечанима  „јак ветар у једра независном Косову“. Требало је видети само све оне поздраве, изјаве, расположење с којима се Сејдиу прима док се у исто време пуца на Србе у Косовској Митровици.
– Сви знамо историјску и  духовну  вредност манастира Дечани, али Дечани нису цело Косово. Ова политика из Дечана и око Дечана као да то занемарује, или ништа друго не види. Зато је Сејдиу и обећао заштитну зону само око овог манастира, док на терену Срби и даље страдају, краду им се краве и трактори, нема сигурности за српски народ. Нема никаквог помака за нас на боље, посебно  нема за повратнике.
Уверен да је „овакав раскорак у црквеној политици погубан“, и да он није охрабрујући за људе који на Косову живе (или би се вратили), епископ Артемије истиче да је непоправљиви корак учињен с познатим Меморандумом о обнови порушених цркава, које уопште нису  обновљене. Одатле је кренуло како је кренуло.
На питање да ли ће, као надлежни косовски владика, да учествује на међурелигијској конференцији сад првих дана маја у Пећкој патријаршији, каже:
– Не. Јер  као косовског владику, нико ме о томе није обавестио, а ни питао. Ради се у истом духу као за прославу Ускрса, али ја полазим од тога да свако у свом животу оставља траг, овакав или онакав, и пише део историје о коме ће потомци  да суде. Ја живим с народом на Косову, годинама гледам његове патње и све што се око Косова ради, али имам своје принципе и радим по савести. Надам се да радим за добро Цркве и народа.

  М. Радетић