Беседа на Велики Петак. Манастир Грачаница 2007. године

Print Friendly, PDF & Email

Данашњом својом жртвом Господ је искупио све људе свих племена, свих народа, свих времена, од Адама до последњега човека који ће се појавити на земљи. Али, гле, нису Га сви прихватили ни тада када је живео са људима, када се кретао и проповедао, нису Га прихватили ни касније, не прихватају Га сви ни данас. Зато је Он говорио о маломе стаду своме: “Не бој се, мало стадо, јер би воља Оца вашега да вам дарује Царство“(Лк. 12, 32).

У име Оца и Сина и Светога Духа!

Данас је, браћо и сестре, Велики петак. Данас је извршена страшна тајна искупљења рода људскога од греха, смрти и ђавола. Данас је Господ наш Исус Христос узишао телом на Крст, пострадао и сахрањен. Налазимо се пред том великом тајном, а пратимо Га на томе путу страдања, ево, већ неколико дана. Род људски, који је одступио од Бога, кроз нашега праоца Адама, и удаљио се од онога циља ради којега је створен, није био одбачен од Бога. Бог је према нама таквима показао Своју љубав, Своју милост и послао Сина Свога Јединороднога да спасе род људски, да спасе цео свет. И Господ, који је живео са људима тридесет три године, учио људе Божанској науци, чинио многа чудеса, сведочио о Оцу Своме и Духу Светоме, о Светој Тројици, ето, од људи је на данашњи дан осуђен, умртвљен и сахрањен. Све је то Господ претрпео добровољно, јер Његова жртва је требала да буде свесна и добровољна да би била искупитељна за цео род људски.

Данашњом својом жртвом Господ је искупио све људе свих племена, свих народа, свих времена, од Адама до последњега човека који ће се појавити на земљи. Али, гле, нису Га сви прихватили ни тада када је живео са људима, када се кретао и проповедао, нису Га прихватили ни касније, не прихватају Га сви ни данас. Зато је Он говорио о маломе стаду своме: “Не бој се, мало стадо, јер би воља Оца вашега да вам дарује Царство“(Лк. 12, 32). И данас је у свим нашим храмовима врши се ово свечано богослужење, али нису многи на њему присутни. Многи се налазе на другим местима, обузети другим бригама, занимањима, а мало је оних, који стоје под Крстом Христовим, као што је било и на Голготи. Од дванаест Апостола, под Крстом је стајала Његова Пречиста Мајка, Пресвета Богородица, и верни ученик Његов Свети Јован Богослов. И тада, као и сада, Христос је био у мањини, али то није разлог за наш страх, да се плашимо, него је то само доказ истинитости речи Христових “да је много званих, али је мало одабраних“(Лк. 14,24). Дакле, сви су позвани на Вечни Живот, сви су позвани у Царство Небеско. Мало је оних који се одазивају. А они који се одазивају, њима је Господ даровао Царство Небеско и Живот Вечни, Живот Вечни у блаженству.

Шта ће бити са осталима?

И они ће имати живот вечни, ако се то буде могло уопште звати животом. Имаће вечност, али у вечним мукама пакленим у аду. То су они који неће Господа, који не слушају Његове заповести, који не живе по Његовом Светом Јеванђељу. То су они који хуле на Бога. То су они који сматрају да је овај свет ‘све и сва’ што човек има, и који се труде да га искористе само за себе, себично, за своје страсти, за своја уживања, за своје земаљске циљеве. Господе благи, који си нас ради разапет на Крст и погребен, буди милостив роду нашем, који такође пролази своју Голготу и своје страдање, попут Тебе, Господе. И као што си Ти васкрсао у трећи дан, по Великоме петку, на дан недеље, на дан Васкрсења Твога, учини Господе да и Васкрсење засија из гроба Твога и роду нашем, да дочекамо и ми слободу, да дочекамо Васкрсење из наших грехова, из наших страсти, да бисмо били верне слуге Твоје, и у овоме и у ономе животу. Амин.