Беседа у Недељу Светих Отаца 2007. године у манастиру Фенек

Print Friendly, PDF & Email

Оно што нас одликује, данашње православне хришћане јесте вера православна, вера коју је Господ Христос донео и предао људима и Цркви својој, којом Црква живи две хиљаде година, којом наши преци су живели просвећени од Свете браће Ћирила и Методија, од онда када су примили хришћанство та вера је била звезда водиља нашега народа кроз све наше буре, кроз све наше таме, кроз које је наш народ пролазио у својој историји, надамо се и верујемо у Господа да ће нас та вера спасавати и убудуће.

У име Оца и Сина и Светога Духа, благодарим Господу Богу браћо и сестре што се данас налазимо овде заједно са вама у овом Божијем храму. Захваљујем се и моме брату у Христу, а вашем Владици Василију који је благословио да данас овде будем и принесемо заједнички бескрвну жртву Господа нашега Исуса Христа.

Данас је велика радост испунила срца наша и душе наше, браћо и сестре, јер смо се заједно помолили Господу Богу за нас овде сабране, за цео наш православни српски народ многострадални и за све православне хришћане да нас Господ утврди и укрепи на путу спасења, на путу наших славних светих предака.

 Оно што нас одликује, данашње православне хришћане јесте вера православна, вера коју је Господ Христос донео и предао људима и Цркви својој, којом Црква живи две хиљаде година, којом наши преци су живели просвећени од Свете браће Ћирила и Методија, од онда када су примили хришћанство та вера је била звезда водиља нашега народа кроз све наше буре, кроз све наше таме, кроз које је наш народ пролазио у својој историји, надамо се и верујемо у Господа да ће нас та вера спасавати и убудуће. То је вера православна, вера Светих Апостола, вера Светих Отаца којима је ова недеља и посвећена, јер ништа јаче од вере нема. Ништа важније у животу нашем од вере нема, јер без вере није могуће угодити Богу, каже у Светоме Писму, а с’ друге стране све је могуће ономе који верује каже Господ.

 То је та вера коју су Свети Оци бранили и одбранили од многих непријатеља који су на нашу веру нападали кроз векове, кроз разне јереси, кроз разна лажна учења ал су Свети Оци и својом писаном речју и својом проповеђу и на Саборима Васељенским бранили ту веру православну, бранили су лик Христов неповређен и неоштећен, јер свака јерес, свако погрешно учење квари и унакажује лик богочовека Христа. А много их има у свету, и много их је било у историји Цркве Божије, али су све јереси долазиле и пролазиле и одлазиле и отпадале од Цркве, ал је Црква Божија остајала увек усправна, увек исправна, увек чувајући основе своје вере, чувајући боголики лик Господа Христа. Ту веру су проповедали Свети Оци, ту веру је примио наш Свети Сава и пренео у наш народ, том вером је живео и Свети Владика Николај Лелићки и Жички, ту веру је проповедао Преподобни Јустин Ћелијски, ту веру проповедамо и ми данас браћо и сестре, и држимо се ње, јер то је једини пут спасења, једина гаранција ако останемо у исправној вери да ћемо се и ми удостојити оне награде коју је Господ обећао онима који га љубе и који држе његове заповести.Али вера наша православна јесте вера жива, није довољно имати веру као неку идеју, као неко убеђење, него веру која се оваплођује свакодневно у нашем животу, којом живимо, којом се крећемо и којом постојимо, јер је вера без дела мртва, каже Свети Апостол.

 Зато је потребно да и ми браћо и сестре у животу своме покажемо се достојним потомцима наших славних Светих предака. Да се чувамо од свакога греха у нашем животу, да испунимо ону реч Христову: „оно што не желите да вама чине другу, немојте ни ви другоме чинити“. Нико од нас не воли да га неко вређа, да га неко критикује, да га неко бије или убија, да га неко оговара, немојмо ни ми то чинити другима. А сви волимо да нас други цене, да нас поштују, да нам чине добра, чинимо и ми тако другима браћо и сестре, јер у томе ми онда испуњавамо закон Божији, носимо бремена један другога и тако спасавамо се заједнички у Цркви Божијој, у Цркви православној.

 Све оно што није са вером православном, што није у Цркви православној то и не води спасењу. Зато се чувајте од данашњих исто тако многобројних замки, које покушавају да православне вернике и православну веру искваре, да нас преведу на друге неке колосеке који не воде у Царство небеско, него воде у пропаст вечну.

 Нека би Господ услишио наше данашње молитве, и молитвама Светих Богоносних Отаца чији спомен данас вршимо и наших славних светих предака, да нас укрепи у вери православној, да нам дарује снаге да истрајемо на томе путу, да останемо верни до краја јер каже Господ: „ко остане веран до краја, даће му венац живота“. Да нас Господ удостоји тога венца у Царству своме – Небескоме, да се и ми нађемо тамо где се налазе Свети Оци и сви Свети угодници Божији, да и ми са њима и са Анђелима Божијим славимо Оца и Сина и Светога Духа кроза све векове и у сву вечност Амин!