Беседа Владике Артемија на Митровдан 2007. године у Косовској Митровици

Print Friendly, PDF & Email

Свети великомучник Димитрије је заштитник града Солуна, али је заштитник и града Митровице. Он чува нас, а ми прослављамо њега. Свети великомученик Димитрије је живот свој положио за веру Православну, за име Господа Христа и тиме се удостојио да и њега Бог прослави, и заиста његово име је прослављено данас, не само широм земљаске кугле, него се оно слави и на небесима данас.

 

У име Оца и Сина и Светога Духа!

Богу благодаримо, браћо и сестре, што нас је удостојио да се и ове године саберемо на овај предивни празник светог Димитрија, у његовоме прекрасноме храму овде, у његовоме граду, у Косовској Митровици. Ево већ трећа година како је овај храм довршен, како служи својој намени, сабира нас сваке недеље и свакога празника, а посебно данас на храмовни празник, када се сећамо његовога заштитника и ктитора светога великомученика Димитрија.

Велика је данас радост, браћо и сестре, што смо се сабрали у овако великоме броју, да прославимо име Божије и да измолимо милост Божију на нас овде сабране, на цео овај град и сав народ у њему и за цео наш српски многострадални народ ма где да се налази. Свети великомучник Димитрије је заштитник града Солуна, али је заштитник и града Митровице. Он чува нас, а ми прослављамо њега. Свети великомученик Димитрије је живот свој положио за Веру Православну, за име Господа Христа и тиме се удостојио да и њега Бог прослави. И заиста, његово име је прослављено данас, не само широм земљаске кугле, него се оно слави и на небесима данас. Данас је поред славе овога храма, и слава општине Митровице која је уједно и домаћин данас на овој прослави, на овој слави. Користимо прилику да свима, председнику општине пре свега, његовим сарадницима и свима осталим грађанима Митровице, ове општине, честитамо ову храмовну и општинску славу.

Нека би свети Димитрије и убудуће штитио све нас од свих искушења, од страдања, од непријатеља видљивих и невидљивих, као што је то чинио и у прошлости, да бисмо и ми опстали на овим светим просторима, као што су опстајали наши стари преци овде стотинама година у тешким и можда и тежим условима него што ми данас доживљавамо и преживљавамо. Али сила Божија се показује у слабости, односно у немоћи нашој, каже Свето Писмо. И ми данас очекујемо да се милост Божија покаже и над нама и над целим нашим народом, да останемо пре свега верни нашим светим и славним прецима, да останемо верни Вери Православној, верни Господу Христу, који нас је и искупио својом часном крвљу, вери Светој Цркви Православној која нам је мајка, која нас штити и брани и чува и никада нас није напустила ни оставила. Кроз све наше невоље, кроз нашу историју, није их било мало, Света Црква је увек била са својим народом, тешила га, храбрила га, и упућивала на пут којим треба да иде, не само да би остао у овом животу, него да би и заслужио Царство небеско у вечноме животу. Са таквим мислима и жељама да тако буде и убудуће, браћо и сестре, ја још једном честитам храмовни празник и празник општине, општинску славу свима вама овде сабранима, нека је срећна и Богом благословена ова слава сада и увек и у векове векова. Амин.