Беседа на Св. Литургији. Аранђеловдан 2007. године, манастир Црна Река

Print Friendly, PDF & Email

Много пута се помињу Анђели Божији који су били послати од Бога на специјалне мисије и у Старом и у Новом Завету, који су дакле, се јављали људима у разним приликама да бих упутили на оно што треба да чине и како треба да поступе. А нарочито Анђели су се појављивали браћо и сестре, када се њихов Цар, Господ наш Исус Христос родио на земљи у Витлејемској пећини, тада је мноштво Анђела славило и певало ону познату песму:“Слава Богу на висини, а на земљи мир међу људима – добра воља!”(Лк.2,14).

У име Оца и Сина и Светога Духа! Ваше Преосвештенство, преподобни и часни оци, браћо и сестре. Сабрали смо се и ове године на овај велики празник Аранђеловдан, у овоме манастиру нашем Црна Река да би прославили Храмовну Славу и да би смо молитвом и Светом Литургијом прославили Светог Архангела Божијег Михаила и остале Небеске Силе, које је Господ створио пре људи и зато се они називају наша старија браћа. Данас овај Храм овде личи на Царство Небеско, где су измешани заједно Свеци са Анђелима, тако и данас овде присутна је и земаљска и небеска Црква, присутни су и Светитељи Божији, присутан је и слављеник данашњи Свети Архангел Михајило, који нас закриљује својим светим крилима и молитвама пред престолом Божијим и који нас штити од свакога зла, искушења и страдања.

 Анђели Божији то су духовна бића која славе Господа Бога неућутно али и који су и послати на службу људима, ради упућивања људи на пут добра, на пут спасења и да би били помоћници људима у невољама. Много пута се помињу Анђели Божији који су били послати од Бога на специјалне мисије и у Старом и у Новом Завету, који су дакле, се јављали људима у разним приликама да бих упутили на оно што треба да чине и како треба да поступе. А нарочито Анђели су се појављивали браћо и сестре, када се њихов Цар, Господ наш Исус Христос родио на земљи у Витлејемској пећини, тада је мноштво Анђела славило и певало ону познату песму:“Слава Богу на висини, а на земљи мир међу људима – добра воља!”(Лк.2,14).

 Ево и ове године браћо и сестре, као и ранијих година у овоме манастиру, и ако пустињскоме, и ако окован у зиму и у снег, ево Господ је дао снаге да се саберемо у овако лепом и великом броју. Данас је дакле Слава Манастира али је Слава и многих наших верника, Слава многих домаћина у роду нашем, Крсна Слава. Тако да користим ову прилику да честитам Манастирску Славу оцу Николају и његовој братији, да честитам Славу данашњу, домаћину, заједно са Манастиром Богдану Деновчићу из Сувог Дола али и домаћинима овде из наше околине, из Рачића којима је такође данас Крсна домаћа Слава.

 Нека би Господ, Свети Архангел Михајило био свима на помоћи и нека би нам дао снаге да истрајемо на путу добра, на путу Божијем, на путу спасења до краја нашега живота. Да би смо када пођемо одавде и ми се нашли у Царству Христовоме да тамо са свима светима, са Анђелима и Светитељима Божијим и ми Славимо Оца и Сина и Светога Духа кроза све векове и сву вечност, Амин.
Нека је срећна и Богом благословена ова Слава!