Беседа на Бадње вече. Манастир Грачаница 2008. године

Print Friendly, PDF & Email

Бадњак, храстово дрво које уносимо у наше домове симболизује управо Господа Христа, јер је храст једно од најачих дрвета, чврсто и даје велику светлост и топлоту, што симболизује светлост и топлоту науке Христове коју је он донео и проповедао људима и којом се ми спасавамо ако живимо по тој науци, ако држимо његове заповести и испуњујемо у нашем животу.

У име Оца и Сина и Цветога Духа!

Браћо и сестре дочекасмо и ове године овај радосни празник, празник рођења Сина Божијега, дочекасмо Бадње Вече када са бадњаком и сламом уносимо благослов Божији у наше домове, дочекасмо ову радосну и благу вест коју анђели најпре јавише простим пастирима а они јавише осталима. Јер када се Господ родио у Витлајемској пећини, јер није било места за њих у гостионицама, онда Анђео Божији се јавио пастирима Витлајемским и објавио им радосну вест: “Данас вам се родио спас који је Исус Христос у граду Давидовом, у Витлајему.“ И они дошавши у пећину нашли су тамо Јосифа, Свету Богородицу и дете повијено у јаслама на слами. То је тај догађај, то је тај празник који ми прослављамо ово вече и ове ноћи да би смо сутра свечано објавили ону радост коју су Анђели објавили својом анђелском песмом:“Слава Богу на висини, а на земљи мир међу људима – добра воља!“Овај данашњи дан браћо и сестре јесте радост целоме роду људскоме, не само једном народу, не само једној генерацији, не само једној раси људи него свим народима на кугли земаљској јер једно је име којим се можемо спасити, то је име Господа Исуса Христа. Он је спаситељ рода људскога и зато ми тако радосно дочекујемо и прослављамо празник рођења његовога, празник Божића.

Бадњак, храстово дрво које уносимо у наше домове симболизује управо Господа Христа, јер је храст једно од најачих дрвета, чврсто и даје велику светлост и топлоту, што симболизује светлост и топлоту науке Христове коју је он донео и проповедао људима и којом се ми спасавамо ако живимо по тој науци, ако држимо његове заповести и испуњујемо у нашем животу. А слама коју уносимо подсећа нас управо на ону Витлајемску пећину, на јасле на које је новорођени Богомладенац био положен од Свете Богородице, зато је уношење сламе и бадњака радост за целу породицу, посебно за децу који се радују томе празнику више од нас осталих јер као деца имају више осећања и разумевања за свога врсника, за Богомладенца који се родио и који је пријатељ деце и који је често пута у својим проповедима истицао децу за пример одраслима. Ако се не вратите и не будете као дете, говорио је Господ нећете ући у Царство Небеско.

Нека би Господ дао да и нама свима на Косову и Метохији, посебно нама овај празник буде дан радости, дан наде и утехе у нашим невољама и страдањима која доживљавамо и проживљавамо ево већ пуних девет година. Господ је тај који нас није заборавио, који нас није оставио и који нам даје храбрости да издржимо и истрајемо на овим просторима у свим овим невољама, да се не поколебамо, да наша вера остане чврста, јер само са том вером, ми ћемо издржати све невоље и дочекати ону радост коју је Господ обећао онима који га љубе. Нека је сретно и Богом благословено ово Бадње вече и овај Бадњи дан сада и увек и у векове векова, Амин.