Беседа на Св. Василија Острошког 2008. године у Лепосавићу

Print Friendly, PDF & Email

И Свети Василије Острошки Чудотворац. Зашто се назива чудотворац? Зато што је у њему обитавала благодат Божја за живота и у његовим Светим моштима после упокојења пребива. И он чини до дана данашњег, ево, преко 330 година од његовог упокојења, он непрекидно, свакога дана сведочи своју веру у Васкрсење Христово, чини многобројна чудеса, многобројна исцељења. Многи верници из овога краја, из овога места, одазили су често на поклоњење у манастир Острог, на поклоњење Светом Василију Острошком Чудотворцу.

У име Оца и Сина и Светога Духа!

“Ево дана, којега створи Господ да се радујемо и веселимо у њему“. (Пс. 117, 24) Тако, браћо и сестре, Света Црква прославља највећи празник у току године, празник Васкрсења Христовога. Ми се још налазимо у периоду када се слави Васкрсење Христово, а то траје од Ускрса до Спасовдана. Поред тога што је Господ Васкрсењем Својим даровао људима наше лично васкрсење и Живот Вечни у Царству Своме Небескоме, Он је показао ради чега је човек на земљи, зашто је човек створен и послат на ову земљу на којој живимо. Показао је Господ да није циљ нашега живота овде да проживимо, мање-више, у проблемима, у страдању и искушењима, педесет или сто година па да нас нестане. Него је показао Господ да смо ми на овом свету, да би смо својим животом овде оспособили себе, удостојили себе, да би смо могли бити грађани Царства Небескога. Зато је човек створен, зато је Господ и дошао на овај свет, живео са људима, учио људе, пострадао од људи на Велики Петак али и васкрсао у први дан недеље.

Многобројни су сведоци, браћо и сестре, тога небивалога и највећега чуда у историји, не само рода људскога, него у историји васионе, тога чуда Васкрсења Христовога. Јуче смо славили Недељу Светих Мироносица којима се Господ прво јавио по Васкрсењу и које су биле први сведоци Његовога јављања после Васкрсења. Јавио се Господ и својим ученицима више пута у току четрдесет дана до свога Вазнесења, јавио се и многима другима, оној двојици је на путу за Емаус, Луки и Клеопи, па једном на скупу од пет стотина браће. Сви су они били проповедници те вере у Васкрсење Христово и сведоци Васкрсења Христовога. Многи од њих, сви Апостоли, многи мученици ту веру своју, ту проповед своју посведочили су крвљу својом, не само, дакле, животом по закону Божјем, него и страдајући за веру у Господа Христа и полагајући своју главу за потврду те вере. Не само да су били Свети мученици као што је Свети Георгије, великомученик, кога смо такође недавно славили, и многи други, него су и преподобни оци и светитељи Божји, учитељи васељене, епископи, свештеници, ђакони и сви верници за две хиљаде година, у ствари, неућутни сведоци тога преславнога чуда Васкрсења Христовога.

И ми данас сабрани овде у овоме Храму Божјем, прелепом храму који је посвећен светом Василиу Острошком Чудотворцу, и ми смо сведоци Васкрсења Христовога. Да Христос није васкрсао, не би било ове Цркве, не би било хришћанства, не би било ни нас данас овде сабраних. Али Господ је васкрсао и Своје Васкрсење потврдио многобројним чудесима.

И Свети Василије Острошки Чудотворац. Зашто се назива чудотворац? Зато што је у њему обитавала благодат Божја за живота и у његовим Светим моштима после упокојења пребива. И он чини до дана данашњег, ево, преко 330 година од његовог упокојења, он непрекидно, свакога дана сведочи своју веру у Васкрсење Христово, чини многобројна чудеса, многобројна исцељења. Многи верници из овога краја, из овога места, одазили су често на поклоњење у манастир Острог, на поклоњење Светом Василију Острошком Чудотворцу. А, ево, од пре неколико година, браћо и сестре, Свети Василије је узвратио љубављу својом на ту љубав наших верника који су из љубави одлазили у Острог. Свети Василије је, ево, сада дошао овде у Лепосавић. Дошао је у своју кућу, у овај храм овде, и сада он је са нама. Он прима наше молитве, он слуша наше потребе. Он је имао многобројна искушења за живота, многобројна страдања, прогоне од Турака тада, као што и ми данас имамо многобројна страдања и искушења, такође од непријатеља Васкрсења Христовога. Као што је и он тада одржао своју веру, он помаже и нама да је ми сачувамо и одржимо нашу веру, неупрљану, неокаљану, целосну, да је се никада не одрекнемо. Да будемо спремни да за своју веру живимо и да за своју веру пострадамо, ако је то по Божјој вољи. Данас је Слава, браћо и сестре, не само овога храма него и овога места. Општина Лепосавић узела је као свога заштитника Светога Василија Острошког, коме је и овај храм овде у своје време посвећен. Ја користим прилику да честитам Славу председнику општине, његовим сарадницима и свима вама, браћо и сестре, који сте данас дошли овде да заједнички прославимо овај велики и дивни празник и овога угодника Божјег Светога Василија. Слава му и милост!

Да он својим молитвама пред Господом заступа нас, штити и упућује на пут спасења, како би смо и ми, када пођемо одавде из ове долине плача, како се земља често зове, да се и ми нађемо у Царству Христовоме, тамо где се Господ наш васкрсли налази, где се налазе наши славни Свети преци, где се налазе многобројни страдалници за веру Христову, мученици и новомученици из целога рода хришћанскога па и из рода нашега српскога. Нека је свима срећна и Богом благословена ова слава. Христос васкрсе ! Нека је срећно и Богом благословено. Амин!