Беседа на Усековање 2008. године у манастиру Сочаница

Print Friendly, PDF & Email

Зато је Свети Јован Претеча пострадао и удостојио се да буде онај који је дочекао Господа на реци Јордану, који је проповедао покајање пре доласка Господа Христа, који се родио пре Господа Христа на шест месеци пре Њега, почео да проповеда пре господа Христа на шест месеци и удостојио се да у тој великој маси народа која је долазила на реку Јордан код Јована Претече, код Јована Крститеља да се крсти у реци Јордану и да исповедају грехе своје.

У име Оца и Сина и Светога Духа!

Ево, браћо и сестре, и ове године Господ нас је удостојио да дочекамо овај дивни празник Светога Јована Претече, да се саберемо у овој светој нашој обитељи Сочаници, да би смо Господа прославили и његовога угодника Божјега Светога Јована који се удостојио те почасти да о њему пре рођења његовога пророци предвиђају његов долазак.

Да га називају Анђелом Божјим у телу који иде пред лицем Господњим, и што је најважније, да се удостоји похвале из самих уста Господа Христа који је рекао да је он највећи “рођени од жена“(Мт. 11, 11), највећи човек у историји рода људскога.

Такву похвалу нико од људи није заслужио, нико није добио сем Светог Јована Претече. А он је то заслужио и добио од Господа Христа зато што је био слуга Божји верни, слуга Божјега имена и Божје Славе и који је борио се за истину и правду Божју. И због те истине и правде за коју се борио, зато што је изобличавао грехе и тадашњега цара; није се плашио никога, није презао ни од кога, није никоме гледао да се додвори, да се умилостиви, него је оно што није било добро, он је то изобличавао па макар долазило и од самога цара. Зато је био оклеветан, зато је био осуђен од самога цара Ирода и био је посечен у тамници.

А његовом посечењу је допринела тадашња зла царица, Иродијада, која је наговорила свога незаконитога мужа Ирода да посече Јована Претечу, јер је његова проповед била веома оштра, веома јака. Није давала мира онима који су у греху живели, да у томе уживају, јер их је стално пекла та његова реч коју је говорио Ироду: “Не можеш ти имати жену Филипа брата свога“(Мк. 6, 18). Он се, у ствари, био оженио својом снахом, од свога брата а то је и по тадашњим и по садашњим законима, и људским и Божјим, велики грех, велико безакоње.

Зато је Свети Јован Претеча пострадао и удостојио се да буде онај који је дочекао Господа на реци Јордану, који је проповедао покајање пре доласка Господа Христа, који се родио пре Господа Христа на шест месеци пре Њега, почео да проповеда пре господа Христа на шест месеци и удостојио се да у тој великој маси народа која је долазила на реку Јордан код Јована Претече, код Јована Крститеља да се крсти у реци Јордану и да исповедају грехе своје. Он се удостојио да међу толиком масом народа препозна Сина Божјега, Господа Христа, да укаже на Њега руком својом: “Гле, јагње Божје које узима на себе грехе света!“ (Јн. 1, 29). И удостојио се да тога безгрешнога Господа крсти у реци Јордану, да види небо отворено над Њим, да види Духа Божјега који је сишао у виду голуба и чуо глас Оца Небескога који је рекао: “Ово је Син Мој љубазни који је по мојој вољи , Њега послушајте“(Мт. 3, 17). То је био Свети Јован Претеча. Он је и даље проповедао и упућивао људе да иду за Господом Христом, и пре Господа Христа пострадао од Ирода, такође на шест месеци пре Страдања Господњег, пре Великога Петка.

И он је био Претеча Христов, не само овде земљи у овоме животу, него је био Претеча и оним праведницима који су још у Старом Завету живели, који су били у аду до доласка Господа Христа. Јер, каже се у данашњем тропару, да је он проповедао и духовима у аду Бога који се јавио у телу. Он је претеча био и Адаму, да и њима, од Адама и Аврама, и Давиду и свима осталима праведницима, да објави да је дошао обећани Месија, да је то Господ Христос. Тако да је он припремао и душе преминулих у аду које су биле за примање Господа Христа. И када је Господ пострадао на Голготи , сишао Духом Својим у ад, онда су Га праведници старозаветни препознали, признали Га и били су од Њега спасени, јер је једини Спаситељ људи, од Адама до последњег човека на земаљској кугли који ће живети, једино Господ Наш Исус Христос.

Ето, Свети Јован Претеча је био удостојен те части, те славе да буде Претеча Месије, Претеча Сина Божјега, да на Њ’ руком укаже, да се удостоји да га крсти својим рукама у реци Јордану, и тако је постао пример свима онима који су касније у животу Цркве, у историји Цркве, живот свој посвећивали Богу на службу.

Ево и данас, синоћ у овоме манастиру било је три монашења. Три млада човека су пошли путем Јована Претече. Пошли су да служе животом својим Господу Христу, да се труде и боре за своје спасење и за спасење рода нашега а за славу Божију. Данас, браћо и сестре, честитамо Славу храмовну овога манастира, његовом настојатељу оцу Јовану и његовој братији, али и свима вама који сте дошли да заједнички прославимо овај дивни празник и овога дивнога светитеља Божијега.
Живели, срећан празник на многаја љета. Амин!