Беседа на Св. Василија Великог 2009. године у Кормињанима

Print Friendly, PDF & Email

Бог очекује да ми останемо верни принципима и путоказима које су нам наши славни свети преци оставили у овом животу а то су наше дивне светиње, наше задужбине, наши манастири и цркве које су они градили и Богу посветили. Бог очекује да ми останемо уз наше светиње, да останемо на нашим домовима, око наших огњишта, око наших светиња и гробаља, да не напуштамо, ни под каквим условима а да трпељиво поднесемо све невоље које је Бог знао зашто допушта на нас.

У име Оца и Сина и Светога Духа!

Ево, после толико времена Бог је благоизволео и дозволио да се на данашњи велики празник, на празник Нове године и празник Светог Василија Великога, нађемо овде у нашем дивном Поморављу, у селу Кормињане, где сам често долазио али никада нисам служио, до овога пута.

Богу благодарим што је дао и овако лепу зиму која нас подсећа на стара добра времена, када је Божић увек био са снегом и са мразом, а не као у неколико прошлих година, малтене са зеленим бадњацима. Благодарим Богу и на вама, браћо и сестре, што сте у овако великом броју дошли данас да испуните ову дивну, иако малену, нашу стародревну светињу, која нас тако лепо греје својим духовним пламеном, својом добротом и својом старином.

Данас је, као што рекох, Нова година. У Новој години ми се поздрављамо и честитамо један другоме – срећну Нову годину. Међутим, шта под тим подразумевамо? Кад кажемо један другоме: “Нека ти је срећна Нова година!“, ми обично мислимо да у тој години, да нам Бог дарује сваки берићет, сваки напредак, сваки успех у послу, у животу, у породици, у стоци, у усевима, дакле, да нам буде што више земаљских блага и добара.

Међутим, није у томе суштина, браћо и сестре. Суштина је у духовним даровима који један другоме треба да желимо на данашњи дан. Али тако је наше осећање, и када ми желимо један другоме – срећну Нову годину, ми желимо оно што и сами себи желимо: да нам у животу буде све добро, срећно и благословено. Те наше жеље су спојене са молитвом, са молитвом Богу једином дародавцу свих добара. Да би се наше молитве и наше жеље испуниле, да ли се ми икада запитамо, ако ми од Бога очекујемо у Новој години да нам дарује сва та блага и наше жеље да испуни, да ли се ми некада запитамо шта Бог од нас очекује у Новој години? Да ли смо ми нешто дужни да Богу принесемо у тој Новој години или само очекујемо од Њега Његове дивне и божанске дарове? Свети Јован Златоусти је рекао: “Испуните ви заповести Божје па ће Бог испунити ваше молитве.“

Дакле, и Бог од нас очекује нешто у Новој години, очекује да будемо бољи него што смо били у прошлој години, да буде мање мржње међу нама, мање злобе, мање оговарања и опадања, да буде мање греха а да буде више врлине, да буде више братољубља, да буде више међусобне слоге. Када ми испунимо то што Бог од нас очекује онда ће, нема сумње, Бог испунити наше молитве и наше жеље и онда ће нам Нова година заиста бити благословена, Богом благословена у сваком погледу, и у духовном и у материјалном.

Ми на Косову и Метохији, који већ десет година дочекујемо и Божић и Нову годину у изузетно тешким околностима – сви знамо о томе не требамо много да говоримо – и ми очекујемо у тој Новој години да нам Господ подари више мира, више слободе, више поштовања наших људских права и националних, и ми се зато Богу молимо и апелујемо на вас, браћо и сестре, и на цео наш народ.

Бог очекује да ми останемо верни принципима и путоказима које су нам наши славни свети преци оставили у овом животу а то су наше дивне светиње, наше задужбине, наши манастири и цркве које су они градили и Богу посветили. Бог очекује да ми останемо уз наше светиње, да останемо на нашим домовима, око наших огњишта, око наших светиња и гробаља, да не напуштамо, ни под каквим условима а да трпељиво поднесемо све невоље које је Бог знао зашто допушта на нас. Када ми будемо испунили та очекивања Божја онда ће сигурно и Бог испунити и то наше очекивање, па ће нам даровати да у Новој години дочекамо да завлада већа правда, већа слобода, слобода кретања, могућност рада и поштенога живота на овој нашој светој Косовско-Метохијској земљи.

Нека би Господ услишио наше данашње молитве заједничке и даровао нам, заиста, да нам ова Нова година буде, без обзира што нам прете неком светском економском кризом; ако ми будемо прави хришћани та криза се нас неће дотицати јер ми смо дужни да поднесемо све невоље ради љубави Господа Христа који је зато и постао човек и родио се на земљи као Богомладенац, да нама људима дарује Живот Вечни у Царству Своме Небескоме.

Нека би дао Бог молитвама Свете Богородице, Светога Василија Великога кога можда данас многи и славе у овоме крају. Нека Господ свима нама дарује снаге да изржимо све невоље, успеха у сваком добром делу и што мање греха у нашим животима, да би када пођемо одавде били удостојени да се нађемо и ми у Царству Христовоме и да тамо са свима Светима славимо и ми Оца и Сина и Светога Духа, кроза све векове и сву вечност.Амин.
Нек је срећан и Богом благословен данашњи дан и данашњи празник, браћо и сестре.