Беседа на Велики Четвртак 2010. године у манастиру Фенек

Print Friendly, PDF & Email

Ко год једе тело моје и пије Крв Моју има Живот вечни“, рекао је Господ! Али Господ браћо и сестре, Господ је исто тако рекао да се за Свето Причешће треба припремати! Јер је рекао такође:„ Ко недостојно једе и пије, онда суд и осуду себи једе и пије! Ово причешће бива на исцељење душе, тела нашег, за Живот вечни!

У име Оца и Сина и Светога Духа!

Нека је срећан и благословен данашњи дан браћо и сестре, и ова молитва наша заједничка да буде благопријатна и богоугодна пред Престолом Божјим. Благодарећи Богу и преосвећеном брату нашем владици Василију, ја сам данас овде, на овај велики дан, заједно са вама, да се заједнички Богу молимо, да принесемо бескрвну жртву, на дан када је сам Господ на Тајној Вечери установио Свету Тајну Причешћа, установио Евхаристију.

Пред Своје страдање Господ је знао шта ће се дешавати кроз сва будућа времена, и Он је оставио Својим ученицима, а преко њих и свима нама, оно што нам је потребно за Живот вечни. Јер Он је рекао више пута у Својим проповедима, док је проповедао народу за Свога живота на земљи:„ Ко једе Тело Моје, и пије Крв Моју има Живот вечни“! Тиме је Он наговештавао ову Свету Тајну Евхаристије, коју је пред своје страдање и установио. Јер у оно време када је требао да пострада, Господ је на Тајној Вечери са својим ученицима, пред саму Пасху јеврејску, узео хлеб у Своје Свете руке, благословио га и осветио, преломио и рекао ученицима Својим:„ Узмите, једите ово је Тело моје које се ради вас ломи за опроштење грехова“. Затим је узео чашу са вином, благословио, осветио и рекао: „Пијте из ње сви, ово је Крв Моја Новога Завета, која се ради вас пролива за отпуштење грехова“! И још је додао:„ Кад год овај хлеб ломите и ову чашу пијете, ви Смрт Моју објављујете и обзнањујете. Ово чините у Мој Спомен“, рекао је Господ ученицима, а преко њих и њиховим наследницима епископима, свештеницима, који ову Свету Тајну свршавају, ево преко две хиљаде година! Господ је у овој Светој Тајни дао нама Небеску храну, дао је Своје Свето тело и Своју Крв да се њоме причешћујемо, да бисмо имали Живот вечни.

„Ко год једе тело моје и пије Крв Моју има Живот вечни“, рекао је Господ! Али Господ браћо и сестре, Господ је исто тако рекао да се за Свето Причешће треба припремати! Јер је рекао такође:„ Ко недостојно једе и пије, онда суд и осуду себи једе и пије! Ово причешће бива на исцељење душе, тела нашег, за Живот вечни! А ко се недостојно причешћује, онда причешћује се на суд и на осуду! Зато је Света Црква установила да се за Свето Причешће припремамо постом, молитвом, Светом Тајном Покајања и Исповести, да исповедамо грехе своје које смо као људи починили, па тек онда да се причестимо Светим Телом и Крвљу Господа Христа! Без такве припреме браћо и сестре, боље је не причешћивати се, него недостојно приступати Светој чаши!

То је Наука Цркве Православне, то је пракса која се држи две хиљаде година, и не треба сада по некој новој науци као што многи на западу раде, да се причешћују на свакој Литургији, без икакве припреме! То није на Спасење, то је на суд и на осуду! Нека би Господ услишио наше молитве, даровао нам снаге духовне и телесне, да целога живота свога достојно приступамо Светом Причешћу, да примамо Свето Тело и Крв Господа Христа, на исцељење душе и тела, и на Живот Вечни, како бисмо када одемо одавде Царству Христовоме, Царству Небескоме још достојније се причешћивали, гледајући лице Господа Христа и Свете Тројице и славећи их са свима светима, са Анђелима и угодницима Божјим, кроза све векове и сву вечност. Амин!