Писмо Владике Артемија Митрополиту Амфилохију

Print Friendly, PDF & Email

Артемије Амфилохију:
Размислите пре него што учините погрешан корак

Политика интернет издање
01. јула 2010. године

Не могу мирно и незаинтересовано да посматрам шта се догађа са мојом духовном децом, пише умировљени владика митрополиту поводом одласка монаха из манастира

Преносимо писмо у целини:

Иако прогнани са Косова и Метохије, Ми не престајемо мислити на Косово и Метохију, молити се за Косово и Метохију, пратити збивања на Косову и Метохији. То не значи да се мешамо или да се желимо мешати у власт и управљање ЕРП Вас, сада као надлежног Епископа. Ипак, не можемо мирно и незаинтересовано гледати и слушати шта се догађа са Нашом духовном децом коју смо деценијама „с муком рађали“ и одгајали – монаштвом из манастира донедавно Наше ЕРП.

Казне (забране чинодејства, ускраћивање причешћа), претње црквеним судом и још тежим казнама, вређања и клеветања од стране Вас и многих других (па и њихове духовне браће), због наводне њихове кривице – самовољног напуштања манастира, рушења канонског црквеног поретка и тд. је, најблаже речено, неосновано.

   Ви, и не само Ви, врло добро знате, зашто су то они учинили. Сигурно не из неког хира или што су непослушни МАЈЦИ Цркви, већ зато што сте Ви, и још неки са Вама, начином решавања Нашег (монтираног) случаја већ нарушили и разрушили сваки канонски и црквени поредак, унели пометњу и раздор у монаштво, свештенство и верни народ, не само на Косову и Метохији, него у целој СПЦ како у отаџбини, тако и у дијаспори, па сада тражите да монаси поштују тај канонски беспоредак као црквени поредак.

   С којим правом? Они су, као верна чеда СПЦ, редовним путем, са разумним образложењем, писмено од Вас, као надлежног Епископа (доказ да Вас признају и да поштују црквени поредак) затражили канонски отпуст за неку од Епархија наше СПЦ (опет доказ да поштују црквено-канонски поредак). Ви им то право ускраћујете, и претите судом и казном.

   Да ли заиста мислите да ћете таквим начином повратити мир и црквени поредак у ЕРП-ој и у нашем народу на Косову и Метохији? Да ћете принудом и присилом укрепити свој ауторитет? Не чинили Вам се да ћете тиме још веђу духовну штету нанети управо СПЦ? Размислите о томе пре него што учините још који погрешан корак. Још није касно да се ситуација реши мирним путем. О томе смо својевремено и усмено разговарали.

Забринут
Умировљени Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски
+АРТЕМИЈЕ