Изјава Владике Артемија за „Вести“ (16.07.2010. год.)

Print Friendly, PDF & Email

Грци верују Артемију

Владика Артемије Радосављевић, умировљени епископ рашко-призренски сведочио је на Врховном суду у Грчкој, а поводом захтева Србије да његов доскорашњи најближи сарадник бивши архимандрит Симеон Виловски буде изручен.
Владика Артемије и адвокат Бранислав Тапушковић негирају да је владика наводно тајно ишао у Грчку на рочиште које је одржано у Атини, након чега је Врховни суд Грчке 13. јула саопштио да се захтев за екстрадицију одбија, уз образложење да је послат без доказа.
– Ма, каква тајност. Мени нико  није ограничио кретање. Одазвао сам се позиву да сведочим, као што сам претходно у својству сведока позван и дао сам исказ пред Вишим судом у Београду – изјавио је за „Вести“ владика Артемије.

   Тапушковић додаје да по питању сведочења владике Артемија у Атини, нема никакве конспиративности.
– Владика је у Атини само поновио оно што је већ рекао пред истражним судијом у Београду. Приче да је тајно ишао у Грчку је бацање прашине у очи, јер владика је слободан грађанин Србије и са правне тачке гледишта испунио је грађанску дужност. Он се одазвао на званични позив да сведочи на Врховном суду у Грчкој, као што се у својству сведока, у мају, такође одазвао службеном позиву и дао исказ пред истражним судијом Вишег суда у Београду – каже Тапушковић.
Он напомиње да је са владиком био у истом аутомобилу и да су нормално прошли царинску и пасошку контролу.
Коментаришући опаске из појединих црквених кругова да је владика Артемије у Атини сведочио без „неопходне сагласности патријарха Иринеја Гавриловића“, Тапушковић одговара опаском „како нико није постављао питање такве патријархове сагласности кад је владика Артемије сведочио на суду у Београду?“
– Неистините су такође спекулације да је Симеон Виловски пуштен из затвора у Атини уз новчану кауцију, као што није истина ни то да је било интервенција у корист Виловског. Он је ослобођен након што је Врховни суд у Грчкој, претходно размотривши цео случај, одбио захтев за екстрадицију – категоричан је Тапушковић. Виловски ће, према његовим речима, остати да живи и ради у Грчкој и на суду у Београду браниће се у одсуству. А како незванично сазнајемо он у Грчкој одавно има боравишну визу.
Подсећања ради, архимандрит Виловски којег је у међувремену црквени суд лишио монашког чина и Предраг Суботички, директор епархијског градитељског центра „Раде Неимар“ сумњиче се за незаконито присвајање више од 350.000 евра из епархијског фонда за обнову цркава на Космету. Кривичну пријаву је поднео Свети архијерејски синод СПЦ, на основу ње је 17. фебруара притворен Суботички и покренут истражни поступак, који би требало да буде окончан до 20. августа.

Не треба сагласност патријарха

Сваки активни епархијски архијереј (епископ), према устаљеној пракси, требало би да добије патријархову сагласност када жели да изађе изван територије своје епархије. С обзиром на то да је владика Артемије умировљен и разрешен епископске дужности, на њега се то више не може односити. Он јесте умировљен, али то не значи да је постао илегални затвореник у СПЦ, ни патријархов, ни синодски, ни саборски, појашњава извор „Вести“ у законодавном одбору Светог архијерејског сабора.

   Није Дејан, него Симеон

Бивши архимандрит Симеон Виловски, како је својевремено саопштено, црквеносудском одлуком враћен је у ред лаика под својим пређашњим цивилним именом Дејан. Међутим, име Симеон њему је одавно заведено у грађанске матичне књиге. Стара је црквена пракса да калуђери своје монашко име, на основу одобрења надлежних општинских матичних уреда, уведу и као грађанско, чиме престаје да важи оно које су добили на рођењу, објашњавају у монашким круговима.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/67840/Grci-veruju–Artemiju