Жељко Которанин: Прогон Архимандрита Симеона по верској и политичкој линији

Print Friendly, PDF & Email

Жељко Которанин
Прогон Архимандрита Симеона по верској и политичкој линији

   Данас многи нападају Министарство Правде Републике Србије због изгубљеног процеса пред Грчким АЕРОПАГОМ у случају екстрадиције Архимандрита Симеона (Виловски). Од таквих критичара се тако нешто може и очекивати. Они, незнавени, неће да прихвате да су чињенице јаче од њихове самовоље.
Министарство Правде Републике Србије је у овом случају имало улогу сервиса, посредника између судских органа Републиике Србије и грчких власти. Ово министарство је могло понудити само оне доказе до којих је дошао Виши суд у Београду. А ти докази су били ништавни пред независним и непристрасним Врховним судом Грчке, Арeопагом. Министарство није могло имати чвршће доказе који би подкрепили кривичну пријаву Синода СПЦ. Отуда свако оспоравње овог министарства јесте злонамерно и незналачко.

   Пред Ареопагом се показала беда правосуђа Републике Србије и необјективност и пристрасност Синода СПЦ, као и неуставна спрега ово двоје. Они су на основу положаја који је Архимандрит Симеон заузимао у епархији рашко-призренској и самој чињеници да је у Грчкој коју су без основа прогласили за бекство, дошли до основа сумње да је Архимандрит Симеон злоупотребио службени положај. У расветљавању основа сумње саслушани су сведоци који су оповргли тврдње из кривичне пријаве. Упркос томе, истражни судија вишег суда оспорене основне сумње проглашава основаном сумњом и креће у истражни поступак, који ни до данас није донео њему жељени резултат.
У међувремену пред грчким судом отпочиње процес екстрадиције Архимандрита Симеона, наравно без доказа, само са оспореном основаном сумњом. Све то није кривица Министарства Правде него је то кривица оних који на силу гурају поступак напред. На делу је прогон на верској и политичкој основи Архимадрита Симеона из истих разлога из којих прогањају владику Артемија и монаштво, његову духовну децу. Све је то видео Ареопаг .
А сада бивши Администратор не знамо одакле извлачи наводно лажно сведочење Преосвећеног Владике Артемија. Да ли бивши Администратор уопште зна о чему је сведочио Преосвећени Владика Артемије? Било би добро да наведе шта је лажно рекао Преосвећени Владика Артемије.
Морамо рећи да је писмо бившег Администратора пуно празних инсинуација против Архимадрита Симеона. Те да је побегао не зна се којим колима, као да их је украо, те да је однео новаца, те да је изиграо суђење, те да је прочитао ово или оно. На ове инсинуације могао је насести истражни судија Вишег суда у Београду, али не и Ареопаг. Ареопаг тражи доказе, а они оспоравају инсинуације бившег Администратора. Зар је могуће да би тврдња Преосвећеног Владике Артемија о врлинама Архимандрита Симеона имала већу доказну снагу од другог каквог доказа о умешаности у финансијске малверзације? Ареопагу је важнији ауторитет правне професије, него проблематични ауторитет Републике Србије и Синода Српске православне Цркве.
Да подсетимо, током 2006 године незванична комисија Синода СПЦ са сада бившим Администратором извршила је преглед материјално финансијског пословања ЕРП-а и није нашла неправилности у раду осим приговора везаног за детаљније извештавање Суботичког што је овај одмах и учинио.
У сведочењима пред Истражним судијом Вишег суда у Београду сведоци не могу да потврде ни чињеницу да новца уопште недостаје, а камоли која је то количина која евентуално недостаје. Али фарса се наставља.

   Најгоре од свега јесте што се бивши Администратор представља највећим теолошким ауторитетом у данашњем Православном свету. Одакле то? Оволике неутемељене, лажне и злонамерне инсинуације овакво представљање чине смешним.
Уместо што узнемирава свој и свачији дух оваквим обрћањима, боље би му било да седи у неком манастиру и да у покајању проучава списе Светих Отаца на корист своје напаћене душе и целе Српске Православне Цркве.

за новинар.де Жељко Которанин, 16.07.2010