Марко Јакшић: Опстанак Космета зависи само од Русије

Print Friendly, PDF & Email

МАРКО ЈАКШИЋ Опстанак Космета зависи само од Русије
Интервју | Угљеша Мрдић |
www.pecat.co.rs

„Званични Београд, Скупштина Србије и српска јавност мора да схвате да је један од најважнијих српских интереса одбрана Косова и Метохије и очување нашег суверенитета и територијалног интегритета“, каже у интервјуу за „Печат“ Марко Јакшић, један од лидера косметских Срба, потпредседник Скупштине заједница српских општина на Космету и члан Главног одбора Демократске странке Србије.

Наш саговорник сматра да ће после мишљења Међународног суда правде (МСП) уследити нови, још јачи притисак САД-а и западних сила на неке мање земље да признају Приштину. Тај притисак, по мишљењу Јакшића, биће тим јачи што поменуте земље нису признале независно Косово, управо се позивајући на међународно право.

Како су косметски Срби примили мишљење Међународног суда правде (МСП) о легалности једностраног признања независности Косова?

Сви знамо да то мишљење није објективно. Међутим, проблематично је доношење одлуке у нашој Скупштини да се иде са резолуцијом пред Савет безбедности УН. Званични Београд стално истиче да се он максимално борио за очување Космета у саставу Србије, а да је наводно Слободан Милошевић све упропастио, па садашња власт то не може да исправи. Међутим, власт сасвим лепо види и добро зна да највећи део судија МСП-а долази из земаља које су бомбардовале Србију 1999. године због Космета, или, пак, из оних земаља које су признале независно Косово. Зато се и очекивало да одлука МСП-а иде у прилог албанској страни. Зато мислим да је све ово што се догодило сумрак српске дипломатије. Њихова борба мирним дипломатским средствима пала је у воду, јер се показало да начин на који власт у Београду решава питање Космета полако али сигурно води нашу покрајину ка независности. Да садашња власт, а пре свега председник Србије Борис Тадић, има политичког морала, поднео би оставку. Ипак, то се неће догодити.

А шта ће се онда по вашем мишљењу догодити?

Наша власт ће наставити да срља у пропаст, и даље ће водити такозвану дипломатску борбу. Али та „борба“ не обећава бољу судбину Космета, а поготово не наду за нас који живимо у овој покрајини.

Како коментаришете недавно заседање Скупштине Савета безбедности УН?

Опет се видело да ми без помоћи Русије не можемо да сачувамо Косово и Метохију у нашем саставу. Такође, ми без њене помоћи не можемо да сачувамо ни Републику Српску. Заправо, без помоћи Русије не можемо да се заштитимо као држава. Не треба никада да заборавимо шта нам се догодило пре 11 година када нас је НАТО бомбардовао. Зато Србија треба што више да се ослања на Русију. Излагање министра спољних послова Србије Вука Јеремића било је тривијално, он није успео на прави начин да одради оно што је његов посао. Понављао је отрцане фразе како ми никада нећемо признати независно Косово, да ћемо се искључиво борити мирним дипломатским средствима. Косово нам је отето силом, и како онда можемо да причамо да ћемо га само милом вратити. Нема потребе да ми јавно откривамо начин повратка Космета под нашу контролу. У СБ УН представници Русије борили су се много јаче и жешће од наше делегације, њихов амбасадор Чуркин одржао је сјајан говор. Сматрам да нека нова власт у нашој држави може боље да се бори за Космет. Тој новој власти Космет треба да буде ближи од ЕУ и да се више ослања на помоћ Русије, јер је то спас за Србију.

Како реагујете на предлог Скендера Хисенија да се замени Резолуција 1244?

Једно од наших најважнијих оруђа у борби за очување Косова и Метохије управо је Резолуција 1244. Зато Албанци и желе да је мењају, јер им смета наше стално позивање на ту Резолуцију. У редовима САД-а и Велике Британије видљива је велика нервоза у СБ УН. Чули смо шта је све говорио британски представник о Косову и Метохији. Имајући у виду да постоји једна таква Резолуција, и да Русија има право вета, сматрам да ћемо сачувати Космет, али то смета Албанцима, САД-у и Великој Британији. Оно што може да ослаби нашу борбу, јесте захтев Србије да се иде на корекцију мишљења МСП-а. Мислим да у Генералној скупштини УН немамо велику шансу за одбрану наших ставова. Плашим се да је поново направљен неки договор са западним земљама да изгубимо битку у Генералној скупштини, и да после дипломатског дебакла снага Резолуције 1244 неће бити толико јака, и да може да се окрене против нас. Зато режим у Београду, пре свега Тадић, скупштинску резолуцију треба на елегантан начин да повуче, како бисмо се борили тамо где смо најјачи – дакле на одржавању Резолуције 1244 СБ УН.

Шта још можемо да учинимо у дипломатској борби за Косово и Метохију?

Предлажем да урадимо оно што нисмо учинили у протекле две године, а то је да тужимо све земље које су признале једнострану независност Косова. Ако Србија не сме да тужи Међународном суду у Хагу ове велике силе, онда за почетак тужимо мање земље, на пример Црну Гору.

Ваша странка – ДСС – била је против усвајање владине Резолуције о Космету. Ипак, три опозиционе странке гласале су за Резолуцију.

Морамо да констатујемо да се политика коју воде поједине опозиционе странке – а ту пре свега мислим на Српску напредну странку, као и на Нову Србију – апсолутно слаже са свим оним што заступа Демократска странка. Чини ми се да СНС и НС својим наступима и у Скупштини и у јавности пеглају политички дебакл који је доживео Борис Тадић пред МСП-ом. Тадићево обећање да ће учинити све за очување Космета пало је у воду. Политика СНС-а приближава се политици ДС-а. Сећам се митинга у Београду пре две и по године када је Томислав Николић изјавио да се неће смирити док Космет поново не врати у загрљај матице Србије. А данас од Николића слушамо да ми у Генералној скупштини треба да наступамо са заједничким предлогом са ЕУ, иако знамо да је највећи део земаља ЕУ признао независно Косово. Могу да констатујем да су много чудни путеви господњи…

На Космету се у последње време догађају бројни инциденти, а на удару су поново Срби. Да ли КФОР, ЕУЛЕКС и УНМИК могу да гарантују безбедност преосталим Србима?

Борис Тадић је својом политиком довео ЕУЛЕКС на Космет и подржао је ту мисију, која чини све да наша покрајина буде независна. Велики број Срба у протекле две године изложено је управо удару ЕУЛЕКС-а, КФОР-а и УНМИКА. При томе УНМИК је тотално на периферији, и нема више ни политичку ни полицијску снагу на Космету. Слушајући Занијера чини ми се да те организације, као и Питер Фејт, чине све да Косово буде независно. Сви се они упиру у томе да докажу да је стање на Космету редовно, а знамо да је стање катастрофално, и да Срби немају никаква права, да нас преко 200.000 не може да се врати на своја огњишта.

Да ли ће КПС сачувати бар српске манастире?

Мислим да председник Србије и власт у Београду морају под хитно да затраже да се испоштује Кумановски споразум, и да се хиљаду наших војника и полицајаца задуже за чување српских манастира и светиња. Крајње је време да Београд то затражи од Савета безбедности, јер знамо да КПС неће на адекватан  начин чувати српске светиње. Не могу о српским светињама на Космету бринути они који су их рушили. Имали смо једну лошу одлуку Српске православне цркве, која је дозволила да срушене српске светиње чувају Албанци. То нам се сада враћа као бумеранг, јер Албанци кажу да ако они имају право да граде, обнављају и реконструишу српске светиње, онда имају право и да брину о њима.
Плашим се да је поново направљен неки договор са западним земљама да изгубимо битку у Генералној скупштини, и да после дипломатског дебакла, снага Резолуције 1244 не буде толико јака.

Када смо већ код СПЦ, како реагујете на последња дешавања у Епархији рашко призренској? Ви сте у прошлом интервјуу за „Печат“ рекли да је владика Артемије смењен по налогу Бориса Тадића.

Тачно. Неколико дана после велике критике на рачун председника Тадића, преосвећени владика Артемије смењен је. Он је тада Тадића критиковао да води погрешну политику о Космету и да све иде ка подели покрајине, те да се заборављају Срби јужно од Ибра. Његова смена дуго времена је припремана, и, на жалост, ишла је преко високих званичника и архијереја СПЦ-а, владике Теодосија и једног броја свештеника, који су скупљали доказе против владике Артемија. То се све догађало у невреме, у тренутку када српска држава треба да се бори за свој голи опстанак на Космету. Уосталом, сама чињеница да је преко 70 монаха подржало владику Артемија, довољно говори. Сукоби у Српској православној цркви никоме нису потребни. Владика Артемије је забранио да свештеници контактирају са представницима оних земаља које су признале независно Косово. Ново руководство на челу са владиком Атанасијем Јевтићем обновило је и потписало споразум са Косовском енергетском корпорацијом (КЕК), и сарађује са тзв. косовским институцијама. Страшна је и бљутавост изречена према владици Артемију и читав медијски линч који је претрпео, а имамо и мишљење суда у Атини, који је образложио да се у случају владикиног сарадника Симеона Виловског ради о политичком прогону. Питање је по чијем налогу је све ово спроведено, и са којим циљем. У оквиру смене владике Артемија укључени су поред појединих архијереја СПЦ, и представници западних сила и обавештајних служби, што говори да земље којима је стало да сруше Србију, после наше војске уништавају и нашу Цркву.

Ових дана и у западним медијима појавиле су се студије о деловању албанског тероризма на Космету, као и анализе о деловању албанске нарко мафије. Најновију студију о албанском тероризму саопштио је и САД.

У тим терористичким активностима не учествују само Албанци, већ и њихови западни сарадници, попут САД-а. Када јавно говоре о тероризму, западне силе наведу истину о албанском деловању, али то не користе као аргумент када је у питању отимање Космета. Сви они заједно направили су на Космету нарко-центре, а да не говоримо од деловању вехабија последњих година, или о чињеници да на Космету постоје регрутни центри за деловање албанске АНА и других терористичких организација. Американци, односно Запад, имају једну причу када је у питању истина о тероризму, а другу када је у питању однос према Србима.

Шта бисте још предложили српској власти у наредном периоду поред свега што сте навели?

Две године су „појели скакавци“, јер смо имали једну јако лошу политику Београда у борби за опстанак Космета. Зато политика Београда према КиМ, мора да се мења. Потребно је прекинути са причом о подели Космета, и не треба Србе гурати према „казану Приштине“ и њихових тзв. институција. Осим тога, за Космет се улаже 12 пута мање средстава него што је то био случај за време претходних влада. Београд напросто мора да помаже преостале Србе на Косову и Метохији. Београд је потпуно заборавио Србе јужно од Ибра који често остају и без хране, воде, струје, огрева и телекомуникација. Српски народ добија батине од Косовске полицијске службе када год организује протесте. Срби на Космету остављени су на милост и немилост. Тадић зна само да обећава, али ниједно обећање, које је у интересу српског народа, не спроводи у дело. При том је званични Београд апсолутно кумовао приликом изласка Срба на албанске локалне изборе, што се показало као катастрофалан потез. Данас Хисени због тога и говори да су Срби јужно од Ибра признали косовске институције. Остало је још само да на албанске изборе изађу Срби са севера Космета, и Албанци су постигли свој циљ. Чуо сам да је супруга министра за Космет Горана Богдановића на платном списку тзв. косовске Владе Хашима Тачија, као и да поједини Срби добијају плате и од Београда и од Тачијеве владе. Својом неискреном и трапавом политиком, власт у Београду заправо штити албанске интересе.

Недостојне речи владике Атанасија

Оно што је владика Атанасије изјавио у обраћању „Печату“ пре свега није пристојно, јер речи „шуша“ и „тмуша“ говоре да га је заболела истина и да нема аргументе за своје ставове, па се користи увредљивим изразима. На жалост, за неколико месеци колико је владика Атанасије био на простору Космета чули смо од њега разне недостојне речи и оптужбе.