Свечана прослава празника Успенија Пресвете Богородице у манастиру Шишатовац

Print Friendly, PDF & Email

Свечасни празник Успенија (уснућа) Пресвете Богородице, у манастиру Шишатовац, свечано је прослављен Светом Архијерејском Литургијом на којој је началствовао Његово Преосвештенство умировљени Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Г.Г. Артемије. Преосвећеном Владици Артемију салуживали су, поред клирика манастирског братства, свештенослужитељи из братске нам Грчке: Архимандрит Павле из манастира „Извор Живота“ у Пиреју, Архимандрит Игњатије из манастира „Света Петка“ у Птолемаиди, Архимандрит Августин из манастира „Света Тројица“, метоха Велике Лавре на Светој Гори, и Протојереј Анастасије из Патре.

Велики храм Рождества Пресвете Богородице за време овог литургијског сабрања представљао је заиста парче неба спуштено на земљу, Место Свето на коме су се, чудесно ношени облацима вере и љубави, сабрали монаси и око 500 верника из свих крајева Србије, да прославе Велики и преславни празник Преласка Пресвете Богородице од земље на небо.

Након Свете Литургије Владика Артемије се надахнутом беседом обратио верном народу:

Пресвета Богородица је као мајка осећала сав бол Сина Њеног на Крсту, и Она, као мајка рода људскога рода хришћанскога, осећа и бол свакога од нас и спремна је да свакоме од нас буде на помоћи онда када је призовемо, када јој се молитвено обратимо (видео запис, звучни запис и транскрипт целе беседе Владике Артемија налазе се у прилогу). Верном народу се, на Литургијском сабрању,  на грчком језику, обратио и Архимандрит Павле речима:

„Захваљујемо се и благодаримо Троједном Богу и Његовој Божанској Мајци који су удостојили мене и остале оце из православне Грчке да дођемо овде и учествујемо данас у овом Светом Литургијсом сабрању и да будемо учесници са вама Свете Тајне Евхаристије која је Тајна Царства Небескога. Захваљујемо се Владици Артемију и игуману ове обитељи, оцу Варсануфију, који су прихватили нашу жељу, нашу молбу и позвали нас да данас будемо овде са вама и да учествујемо у овој Евхаристијској радости. Ми, ваша браћа из Грчке, вас доживљавамо и осећамо као нашу драгу и вољену браћу у Христу, јер нас сједињује једна иста Православна Вера. Грчки народ, као и српски народ, у већини је православан народ. У далекој Грчкој пратимо и изучавамо животе светитеља који су живели и Богу угодили овде у вашем народу. Њихов свети живот нас надахњује и руководи. Но још више разне невоље и страдања српског народа, колико у овом нашем времену – толико и у ранијим временима, чине нас да саосећамо и да састрадавамо са вама на крстоносном путу и ходу који пролази српски православни народ.

Када смо сазнали од средстава информисања и од православне штампе у Грчкој за велико искушење које сада пролази ваш Владика Артемије – мислим на његово удаљавање, под притиском страних сила, од његове пастве, од његове митрополије, заболело нас је из дубине душе и срца нашега.

Мноштво чланака и текстова објављених у грчким православним и другим новинама приказују ово страшно искушење Владике Артемија. И када смо ми сазнали за тај догађај, када смо били обавештени, имали смо поверење у реч апостола Павла који каже: „Ако страда један уд тела, онда страда цело тело“. И будући да смо ми заједно са вама, браћо и сестре, једно тело Господа Христа, једна Црква, ми смо такође страдали и саучествовали са вама, и учинили смо напор да дођемо овде и да на лицу места се уверимо и сагледамо истинитост онога што новине објављују. Велико смирење и трпљење нас потреса. Изузетно пастирско дело које је ваш Владка развио у неколико последњих деценија чини да га поштујемо и да га сматрамо за једног од значајних отачких личности, јер верујемо непоколебљиво да ваш Владика Артемије следи пут Светих Отаца и као што су и Свети Оци били клеветани, прогањани и доживљавали многе невоље, тако и Владика Артемије, следујући Светим Оцима, данас носи један велики и тежак крст и показује се као један од оних који су остали верни учењу и ставу преподобног Јустина Ћелијског.

Владико, Ви сте пример на који треба да се угледамо. Ми се надахњујемо Вашим примером и Вашим трпљењем које показујете. Помолите се Богу да Вас и ми следимо макар у маломе. Ми никада нећемо да Вас заборавимо у Грчкој. И молићемо се Господу Христу и Светој Богородици чије Успење данас славимо, да Вам даде снаге и храбрости и просвећење и да води Вас и Ваше стадо према Царству Небескоме. Амин.“

После Свете Литургије уследило је сабрање у манастирској гостопримници. Овога пута, поред српских богомољачких песама могле су се чути и дивне грчке песме. Присутнима се том приликом обратио и брат Момир Лазић, уредник часописа „Збиља“, који је додатно улепшао ово свечано сабрање својим песмама посвећеним Владици Артемију (видео запис и звучни запис овог обраћања налазе се у прилогу).


Звучни запис беседа Владике Артемија и Арх. Павла на Литургији

{mp3}beseda na sv. liturgiji 28082010{/mp3}

 

Видео запис беседа Владике Артемија и Арх. Павла на Литургији

{flv img=“preview/preview_uspenije_crkva.jpg“}Manastir Sisatovac 28.08.2010{/flv}

Транскрипт беседа Владике Артемија и Арх. Павла на Литургији


Звучни запис из манастирске гостопримнице

Видео запис из манастирске гостопримнице

{flv img=“preview/preview_uspenije_konak.jpg“}Momir Lazic{/flv}

Појање грчких монаха

{flv img=“preview/preview_uspenije_pojanje_grka.jpg“}Pojanje Grka{/flv}