Архимандрит Павле: Екуменизам је зло које се све више шири

Print Friendly, PDF & Email

У недељу, 16/29 августа, у манастиру Месић (Епархија Банатска), Његово Преосвештенство умировљени Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење Архимандрита Павла из манастира „Извор Живота“ у Пиреју, Архимандрита Игњатије из манастира „Света Петка“ у Птолемаиди, Архимандрит Августина из манастира „Света Тројица“, метоха Велике Лавре на Светој Гори, Протојереја Анастасије из цркве Светог Николе у Патри, Протојереја Младена Кусицког, старешине Успењске цркве у Вршцу, јерођакона Дамјана и јерођакона Матеја.

На литургијском сабрању Владика је надахнутом беседом изнео тумачење редовне Јеванђелске приче о свадби Сина Божијега (Мт. 22, 1-14). Беседом се верном народу обратио и Протојереј Анастасије: И данас овде у Месићу, а посебно јуче у Шишатовцу, осећамо крсто-васкрсну радост. Зато што се владика Артемије  пење на Крст, постаје крстоносац… Мноштво народа, мале деце, старијих људи из свих крајева Србије дошли су данас на Литургију, да се придруже владичином страдању. Заједно са владиком су и монаси који заједно са њим носе исти Крст. Да нас удостоји Господ да  и ми поднесемо страдање за Господа и да заједно славимо Васкрсење Његово.

После Свете Литургије уследило је пригодно послужење а затим и трпеза љубави.  Том приликом Архимандрит Павле је говорио о свејереси екуменизма као злу које се све више шири. Нагласио је да је су у борби против екуменизма у Грчкој укључени и поједини Епископи, 70 грчких манастира, 6 светогорских манастира, угледни теолози и велики број мирјана. При томе је присутно српско монаштво позвао на сарадњу у заједничкој борби против надирућег зла.

Звучни запис беседа Владике Артемија и Протојереја Анастасија на Литургији

{mp3}manastir mesic 29082010{/mp3}

Видео запис беседа Владике Артемија и Протојереја Анастасија на Литургији

{flv}manastir mesic 29082010{/flv}