Др Драгиша Бојовић: Границе и студенти

Print Friendly, PDF & Email

Зар је универзитет место за саопштавање оцене да је ,,географска мапа Југоисточне Европе исцртана“

 

Најважније поруке немачког министра иностраних послова Гвида Вестервелеа, у оквиру недавне посете Србији, изречене су у Ректорату Београдског универзитета. Све оно што је речено у сусретима са српским званичницима и новинарима остало је у сенци недвосмислених и опорих констатација, које су сушта супротност дипломатском језику. Том приликом немачки министар је, између осталог, рекао: ,,Независно Косово је реалност и мишљење Међународног суда правде је то једнозначно потврдило. Географска мапа Југоисточне Европе је исцртана и завршена.”

Једна недвосмислена политичка порука изречена је у оквиру панел дискусије, скоро баналног назива ,,Привреда Србије на путу ка ЕУ – шанса, изазови и препреке”. Очигледно је да су место – Ректорат Београдског универзитета, и поменута тема – злоупотребљени.

Скоро да нису престала бурна реаговања поводом доделе почасног доктората Мајклу Волцеру, професору Универзитета у Принстону (САД), а уследило је ново изненађење. Волцер је нашој јавности познат као неко ко је одобравао НАТО бомбардовање Србије и као поборник независности Косова. На другој страни, Немачка је била актер НАТО бомбардовања и може се сматрати једним од ментора косовске независности. Стиче се утисак да Београдски универзитет није случајно изабран да би се српска јавност постепено припремала за неку врсту постепеног ,,отрежњења“ и ,,прихватања реалности“. Сваку реалност, чак и у виду понижења, лакше је прихватити уз претходно изграђивање свести о сопственој кривици, макар се та кривица заснивала на чињеници да је ,,мапа Југоисточне Европе исцртана”, како самим бомбардовањем тако и идеологијом (оправдањем) бомбардовања. Заслуге за то припадају и Волцеру и Вестервелеу. Да ли овако или бар на сличан начин размишљају и они млади људи, студенти Београдског универзитета, који су чинили декор Вестервелеовој посети Универзитету?

Не треба заборавити да је Београдски универзитет једна од наших најугледнијих институција. Зато, као да је неко пажљиво одабрао место одакле ће бити послате овакве поруке политичкој и академској јавности и, шире, српском народу.
Професор универзитета у Нишу и Косовској Митровици

Професор универзитета у Нишу и Косовској Митровици

Др Драгиша Бојовић