Свечано прослављена слава манастира Шишатовца

Print Friendly, PDF & Email

У манастиру Шишатовцу, 3. септембра текуће године, Светом Архијерејском Литургијом, свечано је прослављен спомен Светог Свештеномученика Рафаила Шишатовачког, некадашњег игумана истоимене обитељи. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ сремски Г.Г.Василије, уз саслужење умировљеног Епископа рашко-призренског Г.Г. Артемија, Архимандрита Гаврила (Рашковића) духовника манастира Петковице, Архимандрита Пантелејмона (Јовановића) – старешине храма Св. Ап. Томе у Јужноафричкој Републици, Протојереја Гвоздена (Арамбашића), Протојереја Велимира (Димитрића), Протонамесника Мирослава (Јосимовића), Протонамесника Предрага (Симића), Протосинђела Макарија (Ристића)  – настојатеља манастира Фенек, Јеромонаха Варсануфија (Стошића) – настојатеља шишатовачке обитељи и петорице ђакона.

После узнесене заамвоне молитве, Преосвећени Владика Василије је извршио чин благосиљања славског жита и колача. Верном народу, окупљеном на Светој Литургији, надахнутом беседом обратио се Владика Василије.

У својој беседи Владика Василије је најпре говорио о мучеништву у Цркви Христовој. У том контексту, у даљем излагању, Владика је говорио о животу и мученичком страдању новојављеног мученика Христовог Рафаила Шишатовачког. У току беседе Владика Василије се усврнуо и на садашњицу Цркве при чему је упутио поруку Владици Артемију „да буде чврст, као што је увек био чврст“…Искушења су моногобројна али треба остати достојанствен попут Авве Јустина који је остао достојанствен до краја свога живота сабирајући своју братију и покушавајући да од себе да максимум, колико је до њега стајало. На крају свог обраћања Владика је упутио позив присутнима да материјално помогну у стварању нормалних услова за живот и рад Владике Артемија у његовом новом пребивалишту на Фрушкој Гори (звучни запис и видео запис беседе Владике Василија налазе се у прилогу). Након Свете Литургије манастирско братство је приредило трпезу љубави за све присутне. Том приликом верном народу се обратио и Владика Артемије (звучни запис и видео запис ове беседе налазе се у прилогу).

Да подсетимо,

Свети Свештеномученик Рафаило Шишатовачки је рођен 1875. године, у честитој земљорадничкој породици. Као дечачића родитељи су га дали за манастирског ђака у манастир Ковиљ, одакле са Мироном Ђорђевићем одлази у Манасију где је примио монашки чин. Био је и у Бођанима – тамо је осликао капелу на Водици, а у бођанском манастиру је остао и велики број његових слика. Сликарство је студирао крајем 19. века у Русији (живео је у подворју Српске Патријаршије у Москви). Студије је наставио у Венецији где је био на специјализацији, а био је и студент Прве српске цртачке школе у Београду. За собом је оставио многобројна дела. Међу најзначајнијима његовим радовима је иконостас цркве у Великој Крсни, израђен по жељи краљице Драге Обреновић. Велике и лепе иконостасе је оставио и у Ковиљу и Пачиру. На предратним југословенским изложбама излагао је као пејзажиста, а оставио је значајан траг и као портретиста. Последње његово дело јесте иконостас цркве Ружице на Калемегдану из 1925. године.

У време усташке најезде, 1941. године, јеромонах Рафаило, настојатељ манастира Шишатовца, протеран је са многобројним свештеницима и монасима преко Фрушке Горе у Славонску Пожегу. Био је на челу колоне мученика који су, по наређењу усташких бојовника и гонитељâ, сами себи, успут, служили опело. Био је тучен и злостављан. Зверски је убијен од усташа, а ни дан данашњи му се не зна гроб. Но, Господ га је препознао и прославио, а наша света Црква уврстила у ред свештеномученика.

Свети Свештеномучениче Рафаило моли Бога за нас!

 


Звучни запис беседе Владике Василија на Литургији

Видео запис беседе Владике Василија на Литургији


Звучни запис беседе Владике Артемија у гостопримници

Видео запис беседе Владике Артемија у гостопримници