Света Литургија у Шишатовцу у Недељу 15. по Духовима (Свети свештеномученик Иринеј)

Print Friendly, PDF & Email

Његово Преосвештенство умировљени Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Г.Г. Артемије, служио је у недељу, 5. септембра, Свету Архијерејску Литургију у свом новом пребивалишту, манастиру Шишатовцу, уз саслужење клирика манастирског братства. Поред избеглог монаштва из Епархије рашко-призренске и монаштва из Епархије жичке у Светом Приносу учешћа је узело и око 300 верника из свих крајева Србије.

Међу њима морамо да истакнемо групу од педесетак верника из Крагујевца који су организовано, аутобусом, дошли до шишатовачке обитељи да би узели учешћа на Свештеном Литургијском сабрању. Њихова велика љубав према Богу,  која их је на не малу жртву, у виду путног напора, покренула покреће и нас да их посебно поменемо у овом прилогу у славу Божију. У својој надахнутој беседи Владика Артемије је говорио о љубави према Богу и према ближњима: Љубав према ближњему је потврда љубави према Богу. Те две љубави су неодвојиве једна од друге. Из љубави према Богу извире љубав према ближњему. Љубављу према брату ми потврђујемо и сведочимо љубав нашу према Богу. Та љубав наша према Богу доводи нас сваке недеље у Цркву на молитву, чини нас да се у животу своме клонимо греха (видео запис, звучни запис и транскрипт беседе налазе се у прилогу).

 

Након Свете Литургије манастирско братство је приредило послужење за све присутне. За време послужења Владика је најпре дао реч брату Драгиши Бојовићу, професору универзитета у Нишу и Косовској Митровици, а затим се и сам обратио верном народу говорећи о светој црноречкој обитељи и Косову (видео запис, звучни запис и транскрипт ових беседа налазе се у прилогу).


Звучни запис беседе Владике Артемија на Литургији

Видео запис беседе Владике Артемија на Литургији

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.

Звучни запис беседе Драгише Бојовића у гостопримници

 

Видео запис беседе Драгише Бојовића у гостопримници

Прочитајте транскрипт беседе изговорене у гостопримници.


Звучни запис беседе Владике Артемија у гостопримници

Видео запис беседе Владике Артемија у гостопримници

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.