Прослава празника Усековања у манастиру Шишатовац

Print Friendly, PDF & Email

Његово Преосвештенство умировљени Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Г.Г. Артемије, служио је данас, на празник Усекованија главе Светог Јована Крститеља, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Шишатовац уз саслужење клирика манастирског братства. Светој Литургији је присуствовало више десетина верника из разних крајева Србије.

У својој беседи Владика је говорио о  светој пророчкој и проповедничкој мисији Светог Јована Крститеља и о његовом  страдању за истину: Свети Јован Претеча је сав био предан, душом и телом, у служби Богу и своме народу, Бога је прослављао а народ поучавао, излобичавао и припремао  за дочек Господа Христа. Каже се у тропару Светог Јована да је пострадао за истину радујући се. Једино тада човек и може да се радује када страда, када страда истине ради, правде ради, Бога ради. Тако су после њега многи пострадали у историји Цркве Христове за две хиљаде година, сви свети мученици и свети Рафаило шишатовачки…

Говорећи о казни која је убрзо снашла убице Светог Јована Крститеља Владика је поучио народ: Бог није чекао страшни суд да им плати него им је одмах платио. Браћо и сестре, и ми треба да водимо рачуна о нашем животу, о нашим гресима о нашој души. Да се за своје грехе кајемо на време,  исповедамо и душу своју чистимо, да верујемо у Господа Бога и живимо по Његовом Светом закону,   по заповестима Божијим и да тако учимо нашу децу и омладину. Јер само ако живимо по Светом Јеванђељу, као што су живели наши славни свети претци, који нам оставише свету веру Православну у наслеђе, ако будемо у животу своме чинили добро а клонили се зла, за своје  грехе се кајали и исповедали, онда ће Бог нас удостојити, када пођемо одавде, да се нађемо у Царству Христа Бога нашега и да тамо са свима Светима и ми славимо Оца и Сина и Светога Духа кроза све векове и сву вечност. Амин (звучни запис и видео запис целе беседе налазе се у прилогу).

По обичају, после Свете Литургије, присутни народ је учествовао у трпези љубави коју је приредила манастирска братија.


 Звучни запис беседе Владике Артемија на Светој Литургији

Видео запис беседе Владике Артемија на Светој Литургији

{flv}usekovanje2010_sisatovac{/flv}