„Случај Чворовић“ (не)постоји

Print Friendly, PDF & Email

„Случај Чворовић“ (не)постоји
Аутор: С. Милошевић
Извор: www.sumadijapress.com

С обзиром на то да се у медијима подигла велика прашина о случају отпуштања асистента Зорана Чворовића са Правног факултета у Крагујевцу, при чему су пљуштале оптужбе да је реч о одмазди професора оптужених у афери „Индекс“, Предраг Стојановић, декан Правног факултета одлучио је да се обрати јавности.

Како каже Стојановић, случај да неко добије отказ на Правном факултету није јединствена појава, па се „случај Чворовић“ не може представити као изузетак, и подсетио је да је отказ 2007. године, на пример, добила асистент Ева Максимовић, а Станко Бејатовић, тадашњи декан, је 2008. године потписао отказ за Мирослава Милетића и Драгану Петровић.

Како каже Стојановић, Чворовић је добио отказ искључиво зато што су његови поступци  при одбрани бившег епископа Артемија озбиљно штетили угледу факултета, и нарушавали његов кредибилитет. Такође, у обзир су узете и компетенције Зорана Чворовића.

– Проблем је почео 16. марта ове године када је Чворовић на конференцији у Медија центру узео у одбрану бившег епископа Артемија. Он се тада представио као Зоран Чворовић, асистент на Правном факултету у Крагујевцу, што би значило да су његови ставови о том случају били ставови Правног факултета у Крагујевцу. Међутим, ми смо тада прећутали, али када је објавио књигу „Истина о случају Артемије“, ја сам на разним местима, са разних страна питан да ли је то став Правног факултета у Крагујевцу. Након свега тога, ишао сам са ректором Универзитета у Крагујевцу у посету патријарху Иринеју да бисмо га уверили да Чворовићеви ставови нису и ставови Правног факултета, јер Факултет апсолутно нема потребе да се меша у црквена питања. Са друге стране, Чворовић је човек који са 42 године још није докторирао. Колико видим, он и његов ментор Павловић називају га најбољим младим научником из области историје права, што је апсолутно неправедно према другим, изузетно талентованим младим научницима и стручњацима из ове области – наводи Стојановић.

Поводом написа у појединим медијима да је Чворовића са факултета избацио лично декан, он је објаснио да о одлуци да се неко казни одлучује Наставно-научно веће Факултета, а да Декан само спроводи одлуке тог органа. На седници Већа 14  гласова било је за, девет уздржаних и један против.

С обзиром на то да је Чворовић изјавио да није имао могућности да се брани пред Саветом факултета, Стојановић наглашава да су он и професор Свето Пурић управо тражили да се сачека став Савета, али су професори Бејатовић и Ненад Ђурђевић били против тога.

Уручење отказа Чворовићу поново је актуелизовало аферу „Индекс“, а у медијима се поставља питање како то да професори који су оптужени за продају испита могу, док траје кривични поступак, да раде на Факултету и обављају руководеће улоге.

– Ја сам декан, представљам ову кућу и према јавности и изнутра, зато нећу да дозволим да је неки Чворовићи, и не само Чворовићи урушавају. Уосталом, и ова афера, као и такозвана афера „Индекс“, има наравно своју позадину, чији је циљ дискредитовање Правног факултета у Крагујевцу, а чији су главни иницијатори Војислав Коштуница, Драган Јочић и Раде Булатовић, што је јавна тајна. Резултати говоре о мом раду и раду Факултета, а о томе да ли сам крив или не у афери „Индекс“ одлучиће суд у Смедереву, а не свако коме је до јефтине медијске популарности или до уништавања нашег факултета. До тада,  моје колеге и ја смо невини, а Правни факултет у Крагујевцу и његов декан раде стриктно по закону што могу да провере државне службе у сваком тренутку – закључио је Стојановић.

Он се осврнуо на написе неких медија да на Факултету царује страховлада и апсолутни хаос, истакавши да резултати рада у претходних годину дана апсолутно иду у прилог факултетског руководства и оповргавају овакве оптужбе.

– Подсетићу да је прошле године, 1. јула, усред испитног рока Станко Бејатовић, тадашњи декан Правног факултета поднео неопозиву оставку на ту функцију. Одмах сутрадан,  прихватио сам се те дужности на наговор мојих колега, иако имам озбиљних здравствених проблема, јер овај факултет сматрам својом кућом. О томе како моја екипа и ја радимо говоре подаци да смо и ове године као и претходне, упркос проблемима, испунили квоту од 440 уписаних студената. Затим, без иједне примедбе овај факултет је акредитован у децембру прошле године.  Притом, у претходној школској години на Правном факултету  су предавања држали многе значајне личности из области права, међу којима Рајко Кузмановић, председник Републике Српске, Бруно Векарић, портпарол Тужилаштва за ратне злочине, Горан Јешић, градоначелник Инђије, Светозар Чиплић, министар за људска и мањинска права, Доналд Кифер, и други. Уз то, школарина на овом факултету је најнижа на крагујевачком Универзитету – 60.000 за основне студије, 72. 000 за мастер и 130.000 за докторске студије.

Предраг Стојановић је најавио да једва чека почетак суђења у Смедереву и најавио велику борбу за истеривање правде, а јавности саопштио да очекује велике преокрете у том случају.