Владика Артемије “ златоусто ћутао “ о тренутном стању у СПЦ

Print Friendly, PDF & Email

У среду, 29. септембра у 11 часова у Прес центру Удружења новинара Србије одржана је Конференција за новинаре Фонда истине о Србима на тему: Тренутно стање у Српској Православној Цркви. На конференцији су говорили Драгиша Бојовић, професор Универзитета у Нишу и Косовској Митровици и Зоран Чворовић, асистент Правног факултета у Крагујевцу. Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Г. Артемије одустао је, после забране Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, од учешћа на конференцији на којој је био најављен.

Vladika ArtemijeПосле прочитаног дописа Патријарха Иринеја Владика Артемије је изјавио: „Пошто је то благослов надлежног Епископа Архиепископије београдско-карловачке, ја нећу учествовати на овој конференцији, ни као предавач, нити одговарати на било каква питања мени упућена, али ћу бити присутан“.

Др. Драгиша БојовићПрофесор Драгиша Бојовић је на конференцији говорио о „ризицима нове црквене политике“.  У свом излагању изнео је став да „постоји један велики пројекат стварања равнодушних Срба према свему: према Косову, према Метохији, према Цркви, према нацији, према Отачаству, према историји, према образовању, према култури“, при томе сматра да се Српска Црква томе „не одупире довољно јасно и гласно.“ Нагласио је  „да глобализам и екуменизам иду руку под руку и газе семе Православља“ и да се у релативизовању  догматских  и политичких проблема иде толико далеко да се потцењује свест и савест обичног човека.

Асистент Зоран Чворовић је говорио „о стању црквено-канонског и државно-правног поретка“  код нас. Изнео је став да је стање у  Српској Православној Цркви „болно“, јер се „једном српском епископу забрањује да говори“. „Уклањањем владике Артемија наставило се са противканонским поступцима, јер су на жалост, појединци у Цркви, пре свега чланови Синода, више веровали снази силе него ауторитету канона. И ту своју политику чија је прва жртва био владика Артемије, ту своју политику они на жалост данас спроводе и према прогнаним монасима са Косова и Метохије“.

Мр. Зоран ЧворовићЧворовић је мишљења да „постоји демонстрација голе власти,“ и да она не може да уроди плодом јер не почива на канонима и Уставу СПЦ који су нарушени приликом смене владике Артемија. За успоставу ауторитета у Српској цркви и ауторитета црквено-правног поретка,  Чворовић наглашава потребу поништења противуставних и противканонских одлука и додаје: „Тако повраћен ауторитет црквено-правног поретка, са тако повраћеног црквено-правног ауторитета могу да делују и црквени органи, Синод и Сабор, тако што ће позвати монахе и решити ту ситуацију…Једини лек може да буде да архијереји СПЦ на Јесењем заседању преиспитају одлуку која је донета на прошлом заседању Светог Архијерејског Сабора и поново васпоставе у пуној власти владику Артемија као епископа на територији епархије Рашко-призренске“.

За време конференције Владика Артемије се налазио у публици и „златоусто ћутао“. Његово „ћутање“ било је уједно и најзапаженије излагање на конференцији. Оно је дало доминирајући тон коференције  и  допринело да конференција уједно буде и „златоустовска беседа“ о стању у СПЦ. Зато се справом може рећи да је на јучерашњој Прес конференцији изговорена најбоља пастирска беседа Владике Артемија, беседа  која спада у ред најлепших српских беседа нашег „глувог“ времена. Ко има уши да je чује нека је чује.

Звучни запис, видео запис и транскрпит Конференције за новинаре у УНС налазе се у прилогу.

Прилози које је организатор конференције доставио новинарима:

  1. Случај Милана Марковића, домаћина избеглом монаштву у селу Љуљаци:
    одлука о покретању поступка, оптужница, пресуда, жалба

Звучни запис Конференције за новинаре у УНС

Транскрипт Конференције за новинаре у УНС