Професор Теодор Зизис: Митрополит Пирејски треба да следи Артемијев пример

Print Friendly, PDF & Email

Извор: www.eparhija-prizren.org

 

Протопрезвитер Теодор Зисис, у гостопримници солунске цркве светог Антонија у недељу 05. 12. 2010. осврнуо се, између осталог, и на Бугарску и Грузијску Цркву и на став који оне имају по питању екуменизма. Наставивши, пропратио је најзначајнија обележја става епископа Рашко-призренског Артемија према тим темама, као и шта би тачно требало да се промени у Грчкој Цркви. Ево шта је, између осталог, рекао о. Теодор:

„Бугарска Црква одржава веома добар став према екуменизму. Иступила је из „Светског Савета Цркава“ и не узима учешћа у Дијалогу са Папистима. Исто то чини и Грузијска Црква. Две Православне Цркве.

И ја додајем: то исто је тражио од Српске Цркве Епископ Артемије. Узастопним дописима тражио је да се заустави Дијалог са Папистима и да Српска Црква иступи из ССЦ. Зашто се не окрену екуменисти и против Бугарске Цркве и против Грузијске Цркве, већ су нашли једног усамљеног Eпископа и сурово га ударају? Плаше се да се сукобе са једном целом Црквом?


Пре више од десет година Васељенска Патријаршија је забранила Eпископу Артемију да посећује Свету Гору због његове антипапске и антиекуменистичке борбе. Зашто не учини то исто и са Патријарсима и Eпископима Бугарске и Грузије? Зашто? Плаши се јер су то две Аутокефалне Цркве? Нека забрани и њима. Иступиле су из ССЦ и антиекуменистичке су. Нека и њима забрани да одлазе на Свету Гору.

Можда је време да Свештена Општина Свете Горе насупрот томе забрани улазак екуменским Патријарсима и Eпископима?

Свакако, поводом случаја Eпископа Артемија и става појединих наших добрих Епископа треба да кажемо следеће:

Постоје заиста сада у нашој Јерархији неки примери добрих Eпископа који су почели да протествују. За време Aрхиепископa Христодулa није се чуо нити један глас. Нико се није усуђивао да каже нешто против Папе, против екуменизма. И остали смо ми, поједини Светогорци, поједини оци који смо говорили.

Сада срећом постоји доста Aрхијереја који негодују. Сматрам међутим да то није довољно. Нису довољне само изјаве. Као што се усудио и учинио Eпископ Пирејски и затражио својим дописом да иступимо из Дијалога са Англиканцима, јер по његовим речима тамо доминира најгори пад – ради се о „цркви“ која одобрава брак истополних, која венчава „свештенике“ хомосексуалце, која је дозволила свештенство женама. Каже Eпископ Пирејски: „од каквог је значаја да имамо дијалог са том „црквом“? Нека се прекине дијалог.

Треба, међутим, и Митрополит Пирејски и остали Eпископи да следе Артемијев пример. Не само пуцњи у празно – изјаве православне (добре су и оне) – него крвљу и мучеништвом, тако се и Артемије прогони. Треба да траже званично да престане Дијалог са Папистима и да иступимо из ССЦ. И да видимо шта ће тада да чине јавни и тајни екуменисти.

Треба дакле да изађемо из скривене борбе, пушкарања, и да коначно започнемо снажну борбу, као што је то чинио и свети Сава (Освећени) који је спасао Цркву од Монофизитске јереси, и као касније свети Јован Дамаскин“.

Превод са јелинског
м. Пелагија

 
http://thriskeftika.blogspot.com/2010/12/blog-post_8832.html