Ослобођен Предраг Суботички!

Print Friendly, PDF & Email

Извор: www.eparhija-prizren.org

 

На данашњем рочишту у процесу суђења Предрагу Суботичком Суд је одлучио да му се након више од 10 месеци неправедно проведених у затвору укине притвор.

Након летошње одлуке Врховног Суда Грчке Ареопага да одбије изручење Архимандрита Симеона, које је захтевала Србија за непостојеће кривице, изјашњавајући се недвосмислено у својој одлуци да се ради о прогону због политичких разлога и верских убеђења, стиже и данашња одлука српског Суда о укидању притвора Предрагу Суботичком.

Једини часни след догађаја био би повратак Епископа рашко-призренског Артемија на своју катедру, поништавање свих безаконих одлука Синода и Сабора из 2010. године, и затим процесуирање и адекватно кажњавање протагониста и извршилаца овога прогона, који данас заузимају највише позиције у Српској Цркви. Они за своја недела морају одговарати, за тиме вапију људска и божанска Правда.


Позната је чињеница, пре свега тужиоцима Предрага Суботичког, не само да су све оптужбе још пре више месеци током процеса истраге пале воду, као и да су га сведоци, укључујући и сведока оптужбе – представника Синода, током истраге ослободили одговорности, него и да је сама кривична пријава срочена потпуно несувисло, без икаквих основа, на основу конструкција и зле намере да се Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Артемије уклони са своје катедре, а Архимандрит Симеон смести у затвор, и тако му се одузме свака могућност јавног деловања и говора.

Штета коју су чланови Синода нанели породици Предрага Суботичког непроцењива је. Сузе, бол и патњу којe су нанели његовој породици, његовој деци, којој је било забрањено да виђају свога оца неправедно затвореног, како ће искупити? Којом ће ценом моћи утрнути дечије сузе?

Кога ће још моћи уверити да су они проповедници Љубави и благога Христа, а не проповедници мржње, злобе, лажи и оца лажи? Њихова дела нису осведочена Еванђељем, напротив.

Уместо признања за велики труд који је Предраг Суботички годинама улагао залажући се за опстанак и напредак Епархије рашко-призренске, поједини умови припремали су му затвор.

Али, то није једино безакоње које су већ познати протагонисти и чланови Синода починили у 2010. години, као и годинама пре тога.

Шта очекивати од оних који слободно и неометано газе Каноне и нарушавају канонски поредак Цркве? Од оних који кваре чистоту и неприкосновеност Вере, скупоценије од свега створеног?

Али Бог, праведни Судија и Утешитељ прогоњених, пружиће утеху и породици Суботички, која је већ месецима неправедно гоњена заједно са Епископом Артемијем, Архимандритом Симеоном и монаштвом Епархије рашко-призренске.

Епархија рашко-призренска поздравља одлуку Суда о пуштању из притвора Предрага Суботичког, знајући да је то требало одавно бити учињено, поручујући њему и његовој породици да сва страдања и ране које су поднели у борби за Истину, неће бити заборављене и неће пропасти.

Пред српским Судством налазе се и даљи изазови, да судске процесе којима су обухваћени пропагатори, извршиоци и починиоци гоњења и многобројних безакоња над Епископом Артемијем, Архимандритом Симеоном, Предрагом Суботичким и монаштвом Епархије рашко-призренске, доследно и часно спроведу, а одговорне адекватно казне.

Инфо служба епархије рашкопризренске