Беседа владике Артемија на Благовести 2003.

Print Friendly, PDF & Email

Ево, и ове године благодат Светога Духа сабрала нас је у овој светој Ћелијској обитељи ради празника Свете Богородице, празника Благовести, али нас је сабрао Дух Свети и око гроба нашега преподобног оца Јустина Ћелијског.

Отац Јустин је у светој овој обитељи благовестио 31 годину и окупљао душе гладне и жедне Бога живога. А, ево, око његовога гроба окупља нас, такође, отац Јустин већ 24 године, што укупно значи 55 година Свети Јустин Ћелијски благовести, проповеда са овога места у овоме светоме манастиру. Проповеда ону благовест коју је Архангел Гаврило донео Светој Богородици, а преко ње целоме роду људскоме. За живота, оца Јустина су слушале десетине и, евентуално, стотине хришћана. После његовога блаженог упокојења око његовога гроба окупља се хиљаде и хиљаде православних душа и уче се и слушају његову науку, његову беседу. Јер, отац Јустин и данас, из свога гроба проповеда исту ону науку у васкрслога Господа Христа који је ради тога дошао и постао човек да људима пропути пут са земље на небо, да их учини синовима Божијим, да им дарује живот вечни. Та проповед одјекује из Манастира Ћелија као и из осталих наших стародревних светиња по целој српској земљи. Али, колико има оних који су спремни да ову науку приме у душу своју, у срце своје? Није довољно слушати ушима, као што није довољно проповедати само речима. Отац Јустин је проповедао и речима, и животом, и делима. И ми који слушамо проповеди Јеванђеља треба да га слушамо и примамо, не само у наше уши, него и у наше срце, и у нашу душу и да наш живот буде саобразан ономе што верујемо и што исповедамо.

Нека би свети отац Јустин помогао молитвама свете Богородице да све нас који се овде окупљамо из године у годину, да нас он сабере и у Царство Христово, тамо где се он налази и где се налазе сви наши славни и свети преци, да се и ми нађемо са њима тамо удостојени оних блага која је Господ припремио за оне који га љубе, и да заједно са свима светима и ми славимо Оца и Сина и Светога Духа, Тројицу једносушну и нераздељиву у све векове и сву вечност. Амин.