Беседа владике Артемија на празник иконе Богородице Тројеручице у манастиру Девине воде 25.07.2009. године

Print Friendly, PDF & Email

У име Оца и Сина и Светога Духа!

“Ево дана којега створи Господ да се радујемо и веселимо у њему.“ Тако Света Црква позива своје верне, своју децу на највећи хришћански празник Васкрс. Али и често пута у току године имамо повода и разлога да позовемо све наше вернике да се радујемо и веселимо у овоме дану. Један од таквих дана кaда се треба радовати и веселити у њему јесте и овај данашњи дан, браћо и сестре, дан којега створи Господ и дарова га нама да се радујемо и веселимо у њему.

Имамо много разлога за ову радост и за ово весеље духовно. Пре три године по милости Божјој и по молитвама свете Богородице осветили смо овај предивни храм овде посвећен њеној часној икони Тројеручици. Тада пре три године на овоме светоме месту осветили смо и поставили камен темељац овога новога конака јер је ово намењено да буде манастир посвећен светој Богородици. И ево после три године дочекали смо ту велику радост да завршен конак осветимо и да га предамо на употребу новоме и младоме братству. Пре неколико дана у овај манастир овде уселило се младо монашко братство из Црне реке као рој пчела у нову кошницу где је наставило да ради и да плодоноси и ево данас смо видели први плод тога рада један од братије тога манастира, тога младога братства отац Павле, он је данас рукоположен у чин ђакона. То је уједно и прво рукоположење у овоме манастиру које ће остати записано и убележено златним словима.

Данас је велики празник, не само нас овде сабраних,него целога нашега народа јер данас је слава и у манастиру Хилeндару,тој нашој највећој светињи српској, која се налази географски далеко одавде а духовно близу свима нама.Сви смо ми везани за манастир Хилeндар јер је тамо поникао наш Свети Сава и Свети Симеон Мироточиви који су тај манастир обновили, населили га монасима Србима и предали га на употребу. И ево већ преко осам стотина година тај манастир живи и ради и светли роду нашем као једна кула светиља на обали мора која нам показује пут којим треба да идемо како треба да живимо у овоме животу да би смо били достојни потомци тих наших славних и светих предака.

Манастир Хилeндар чува једну велику, изузетну светињу,једну икону Свете Богородице звана Тројеручица. Јер поред две руке које Света Бодородица има додата је и трећа сребрна рука у спомен једнога предивнога чуда који се десио у шестом веку у манатиру Светог Саве Освећеног у Јерусалиму када је одсечену руку Светог Јована Дамаскина Света Богородица чудом исцелила и она је постала здрава, могао је и даље да пише њоме и да слика икону. И он је тада пред том иконом пред којом се молио на ту икону придодао трећу руку од сребра и зато се она зове Тројеручица. Та икона је предата нашему Светом Сави, када је ишао на путовање поклоничко у Свету земљу и он је донео у Свету гору и она се чува у манастиру Хилендару као Игуманија Хилeндарска.

Она је и данас овде присутна, браћо и сестре, на овоме светоме месту, на Девиним водама по коме се и овај манастир зове Девине воде. Ова црква овде посвећена је управо томе чуду Свете Богородице, њеној чудесној икони Тројеручици и Света Богородица бди над овим местом, закриљује нас своји свети омофором и штити нас од свакога зла, од сваког искушења, од страдања, од невоља. Верујемо да ће Света Богородица штитити ово младо монашко братство које је постављено овде на службу Богу и Светој Богородици и нашем благоверном народу. А ово свето место, сећам се кад је било освећење темеља цркве ове овде пред нама, тада је био велики број народа овде а онда и ево и сваке године ми се сабирамо на тај дан и ове године смо сабрани у овако лепом броју. А верујем да ће из године у годину како буде манастир се развијао да тако ће и број нашега народа све више и више долазити и ово ће постати ново поклоничко место, нова кула светиља за цео овај крај, за цео наш народ ма где се он налазио, долазиће овде да се Богу помоли и добије помоћ од Свете Богородице, од њене треће чудотворне руке.

Нека је срeћна и Богом благословена ова прва слава новога братства оцу Роману, настојатељу овога манастира, његовој братији. Нека је срећна и благословена слава господину Драгиши Миловићу, председнику општине Звечан који је сваке године овде домаћин и не само овде него и у манастиру Бањској и у граду Звечану на слави града Светога великомученика Георгија. Нека је слава, нека је срећна ова слава свим његовим сарадницима и свима вама, браћо и сестре, који сте се данас овде сабрали да би смо Богу молитве узнели и милост од Бога измолили за нас и за наш народ. Амин.