Св. Архангел Михаило, Манастир Црна Река – 2007.

Print Friendly, PDF & Email

„Ево и ове године, браћо и сестре, као и ранијих година у овоме Манастиру, и ако пустињскоме, и ако окован у зиму и у снег, ево, Господ је дао снаге да се саберемо у овако лепом и великом броју. Данас је, дакле, Слава Манастира али је Слава и многих наших верника, Слава многих домаћина у роду нашем, Крсна Слава, тако да користим ову прилику да честитам Манастирску Славу оцу Николају и његовој братији, да честитам Славу данашњу, домаћину заједно са Манастиром, Богдану Деновчићу из Сувог Дола, али и домаћинима овде из наше околине, из Рачића, којима је такође данас Крсна домаћа Слава.“

 

У име Оца и Сина и Светога Духа!

Ваше превосвештенство, преподобни и часни оци, браћо и сестре,

Сабрали смо се и ове године на овај велики празник, Аранђеловдан, у овоме манастиру нашем, Црна Река, да би прославили Храмовну Славу и да би смо молитвом и Светом Литургијом прославили Светог Архангела Божијег Михаила и остале Небеске Силе, које је Господ створио пре људи и зато се они називају наша старија браћа. Данас овај Храм овде личи на Царство Небеско, где су измешани заједно Свеци са Анђелима, тако и данас овде присутна је и земаљска и Небеска Црква, присутни су и Светитељи Божији, присутан је и слављеник данашњи, Свети Архангел Михајило, који нас закриљује својим светим крилима и молитвама пред престолом Божијим и који нас штити од свакога зла, искушења и страдања. Анђели Божији то су духовна бића која славе Господа Бога неућутно али и који су и послати на службу људима, ради упућивања људи на пут добра, на пут спасења и да би били помоћници људима у невољама. Много пута се помињу Анђели Божији који су били послати од Бога на специјалне мисије и у Старом и у Новом Завету, који су дакле, се јављали људима у разним приликама да бих упутили на оно што треба да чине и како треба да поступе. А нарочито, Анђели су се појављивали, браћо и сестре, када се њихов Цар, Господ наш Исус Христос, родио на земљи у Витлејемској пећини. Тада је мноштво Анђела славило и певало ону познату песму: “Слава Богу на висини, а на земљи мир, међу људима – добра воља!”

Ево и ове године, браћо и сестре, као и ранијих година у овоме Манастиру, и ако пустињскоме, и ако окован у зиму и у снег, ево, Господ је дао снаге да се саберемо у овако лепом и великом броју. Данас је, дакле, Слава Манастира али је Слава и многих наших верника, Слава многих домаћина у роду нашем, Крсна Слава, тако да користим ову прилику да честитам Манастирску Славу оцу Николају и његовој братији, да честитам Славу данашњу, домаћину заједно са Манастиром, Богдану Деновчићу из Сувог Дола, али и домаћинима овде из наше околине, из Рачића, којима је такође данас Крсна домаћа Слава.

Нека би Господ, Свети Архангел Михајило, био свима на помоћи и нека би нам дао снаге да истрајемо на путу добра, на путу Божијем, на путу спасења до краја нашега живота да бисмо, када пођемо одавде, и ми се нашли у Царству Христовоме да тамо са свима светима, са Анђелима и Светитељима Божијим, и ми славимо Оца и Сина и Светога Духа кроза све векове и сву вечност. Амин.

Нека је срећна и Богом благословена ова Слава!