Беседа владике Артемија у манастиру Грачаница на празник: Светог апостола Луке, 2002. године

Print Friendly, PDF & Email

Апостол Лука је један из броја ширег круга ученика Христових, из броја седамдесеторице, који је имао изузетну част и прилику да му се васкрсли Господ јави на путу за Емаус када је ишао са својим другом Клеопом у једно село.

 

Срећна и Богом благословена данашња Слава сестара које Светог апостола Луку славе као своју крсну славу, своју домаћу славу, нека је срећна Слава и свим осталим свечарима у роду нашем који данас имају своје крсно име, своју славу. Нека Свети апостол Лука буде свима на помоћи и да нас молитвама својим штити пред Господом, коме је служио целога живота свога, да се и ми удостојимо носити часно име хришћана, као што је он носио часно име апостола Христовога.

Апостол Лука је један из броја ширег круга ученика Христових, из броја седамдесеторице, који је имао изузетну част и прилику да му се васкрсли Господ јави на путу за Емаус када је ишао са својим другом Клеопом у једно село. И тада они, разговарајући уз пут са васкрслим Господом, осећали су да срце њихово гори у њима од речи које су слушали од васкрслога Господа иако Га тада нису познавали. Тек када су свратили на конак и када је Господ благословио хлеб и преломио га, као што је то учинио на Тајној вечери, онда се њима отворише очи и препознали су да је то, у ствари, њихов Учитељ. И, одмах се вратио у Јерусалим, јавећи осталим ученицима радосну вест да је Господ васкрсао, да се њима јавио, и онда, не само тада него целога живота свога, проповедао је Васкрсење Христово и науку Господа Исуса Христа и тиме, заиста, стекао ту част да га слави цело Небо и цела Земља. И, не само да је проповедао, него је и написао оно што је Господ учио и оставио као своје Јеванђеље да га ми, и после две хиљаде година, читамо и из њега налазимо пут и правило како треба живети и Богу служити.

Нека би Свети апостол Лука примио и наше данашње усрдне молитве, принео их Господу нашем Исусу Христу и измолио у Бога милост за нас овде сабране и за цео род наш да бисмо и ми проживели достојно свога имена и наших славних светих предака, да, када пођемо одавде, да се и ми нађемо у Царству Христовоме са свима светима, да тамо са њима и са светим анђелима славимо Оца и Сина и Светога Духа кроз све векове и сву вечност. Амин.