Беседа владике Артемија на празник Светог краља Милутина у манастиру Грачаница 2002. године

Print Friendly, PDF & Email

Сваке године на данашњи дан бива велика свечаност овде. Али, као што рече неко, али је ова слава одвојила ове године по много чему. Свети краљ Милутин данас дошао је у посету нама са, заиста, краљевским даровима. Многима даровима данас је обасуо све нас овде сабране. Пре свега, даровао нам је овај предивни манастир Грачаницу, који је он подигао као своју задужбину у којој се ми већ стотинама и стотинама година сабирамо ради слављења имена Господњега. Даровао нас је новом монахињом која је синоћ овде замонашена, сестром Златом. Даровао нас је данас са два рукоположења, једнога за свештеника, младога свештеника Милутина Милана Кевтића, и једнога за ђакона, дете овде из Грачанице, оца Наума који је постао ђакон Бога вишњега.

 

 

У име Оца и Сина и Светога Духа,

Нека је срећна и Богом благословена данашња слава ове свете обитељи грачаничке, слава њенога светога ктитора, краља српскога Милутина. Нека је срећна слава и Школи овде у Грачаници, која носи, такође, име Светог краља Милутина, а чији је директор овде присутан са својим сарадницима и ученицима. Нека је срећна слава и свима вама, браћо и сестре, који сте се данас овде окупили да заједно са манастиром прославимо овај дивни празник нашега ктитора.

Сваке године на данашњи дан бива велика свечаност овде. Али, као што рече неко, али је ова слава одвојила ове године по много чему. Свети краљ Милутин данас дошао је у посету нама са, заиста, краљевским даровима. Многима даровима данас је обасуо све нас овде сабране. Пре свега, даровао нам је овај предивни манастир Грачаницу, који је он подигао као своју задужбину у којој се ми већ стотинама и стотинама година сабирамо ради слављења имена Господњега. Даровао нас је новом монахињом која је синоћ овде замонашена, сестром Златом. Даровао нас је данас са два рукоположења, једнога за свештеника, младога свештеника Милутина Милана Кевтића, и једнога за ђакона, дете овде из Грачанице, оца Наума који је постао ђакон Бога вишњега. Заиста, са пуним рукама дарова дошао је данас Свети краљ Милутин и он нас је богато даровао. Али, има још нешто што нам он стално нуди, што нам друје. То су његове свете молитве пред Престолом Господњим за све нас, за цео род наш, не само за ове овде сабране у Грачаници, него за цео род православни, ма где се они налазили. Он нам нуди и свој свети и светли пример како се Богу служи, како се вером живи. Јер, он је, иако краљ, био краљ подвижник, био је краљ који је себе сматрао слугом Христовим и то је, заиста, и био. Био је краљ који је знао и да пости, који је знао да носи вериге испод царске, краљевске одежде на телу своме, да изнурава своје тело и да га потчињава Духу Божијем. Он је и чинио многа друга велика и славна дела која нама служе као путокази, као примери за подражавање. Он је, за време своје владавине од четрдесет година, подигао и саградио преко четрдесет цркава и манастира као своје задужбине, и тиме окитио земљу српску прекрасним задужбинама, као што је Грачаница, као што је Бањска, као што је Богородица Љевишка у Призрену и многе друге које, на жалост, је време и непријатељска рука порушила у току седам стотина година. И не само да је то градио у својој Земљи, него и ван своје Земље, чак до Јерусалима, јер је познат манастир Светих Архангела у Јерусалиму који је задужбина Светог краља Милутина. И у Светој Гори, онај предивни храм у Хилендару, то је задужбина краља Милутина који је он подигао на месту првобитнога храма који је подигао Свети Сава и Свети Стеван Немања. Али, не само, дакле, да је зидао материјалне храмове, него је зидао и духовне храмове, пре свега у души својој. Зидао је врлине и у народу своме и примером својим показивао како треба Богу служити. Ти његови примери, браћо и сестре, важе и данас и за нас, данашње Србе, имамо на кога да се угледамо, имамо за ким да идемо. Не само да је краљ Милутин наш свети предак, него постоји читава плејада светих Немањића и осталих угодника из рода нашега који су животом Богу угодили а нама пример оставили.

Нека би Бог, молитвама Светога краља Милутина, који нас је данас тако богато обдарио, нека би нам послао и милост Своју и заштиту Своју, а пре свега, нека би нас пробудио и повратио к` себи, јер, много година били смо удаљени од Бога, много година Црква је била избачена из народнога живота на маргине збивања, а ево, данас, Богу хвала, као некада, Црква и Школа су заједно. Педесет година биле су одвојене, насилно, разуме се, јер је народ наш черечен од стране безбожника и атеиста. Данас смо поново заједно. Нека би дао Бог да будемо уједињени у једној мисли, у једној молитви, у једној жељи да будемо истински потомци наших славних светих предака, да служимо Богу као што су они служили и да и ми заслужимо да се нађемо у Царству Христовоме, када одавде одемо, где се и они налазе, да би заједно са њима и са свима светима и ми славили чудесног Господа Христа са Оцем и Духом Светим кроза све векове и сву вечност. Амин.

Нека је срећна и Богом благословена данашња слава.